Издигнаха кръст-паметник на загиналите за България на връх Стара Голица (СНИМКИ)

Издигнаха кръст-паметник на загиналите за България на връх Стара Голица (СНИМКИ)

4-метров мраморен кръст-паметник на загиналите за България от 681 до 2020 г. издигна ръст на връх Стара Голица в община Долни чифлик. Това обявиха от общината в своята официална Фейсбук страница.

Официалното откриване на паметника се състоя в събота.

От общината споделиха, че идеята за мемориала е на Кольо Великов, който е родом от с. Голица, но в момента живее в гр. Долни чифлик. Неговото желание е всяка година  на 2 юни – Деня на Ботев и загиналите за свободата на България, на 550-метровия връх, от който се вижда Варна и Черно море, да се събират хора не само от общината, но и от цялата страна, за да се преклонят пред паметта на загиналите.

Кметът на община Долни чифлик Красимира Анастасова благодари на Кольо Великов за чудесната инициатива и заяви, че саможертвата на загиналите герои е тържество на българския дух, предаван от поколение на поколение през вековете.

Присъстващите почетоха с едноминутно мълчание безсмъртието на хилядите българи, оставили трайна диря във вечността с делата си и славната си гибел.

Отец Венци от варненската митрополия освети паметника, след което самодейци от читалището в с. Голица изнесоха кратка програма.

Предстои паметникът да бъде оборудван и с ефектно осветление, категорични са от община Долни чифлик.

Подобни новини

Вашият коментар