Туристи възстановиха маршрути в района на Дългопол

Туристи възстановиха маршрути в района на Дългопол

Туристи от Варна, Бургас и Черноморец възстановиха с доброволен труд туристически маршрути в района на община Дългопол. За целта са им помогнали хора от местните земеделски кооперации, хотелски комплекси и кметовете. Идеята е на Туристическо дружество „Насам-Натам“ с участието на Скаутски клуб „Владислав Варненчик“ и Приключенски клуб „Феникс“. Маршрутът е до връх Арковна, дълъг повече от 16 километра и минава през всички красиви местности в района. Пътеките са били буквално изгубени от прорасналата трева, маркировката избеляла, нямало е и табели. Днес, обаче, вече не е така, разказа за радио Варна Димо Колев от ТД „Насам-Натам“.

По време на един от последните си туристически походи в района на община Дългопол решават да възстановят маршрутите, които преминават през селата Арковна, Черни връх и Партизани. Много им помага и желанието на местните жители и управници, от които получават финансова подкрепа. Почистват 3 туристически маршрута, като изместват част от пътеките на по-добри места, слагат маркировка, поставят над 40 указателни табели, 3 информационни табла с карти и един жалон.

Днес районът е достъпен отвсякъде и много по-безопасен за туристите, с гордост добавя Димо Колев.

Природата в община Дългопол е хубава, а гледките към долината на река Камчия и извисяващия се над нея връх Арковна впечатляващи, разказа още туристът. На билото на вр. Арковна има останки от селищен живот от праисторията до края на античността. Там се намират и над 15 пещери.

БНР

Подобни новини

Вашият коментар