Д-р Димитър Димитров: Успяхме да се справим с пораженията, които водната стихия нанесе на община Ветрино

Д-р Димитър Димитров: Успяхме да се справим с пораженията, които водната стихия нанесе на община Ветрино

Успяхме да се справим с пораженията, които водната стихия нанесе на община Ветрино. Това заяви за Радио „Фокус“ – Варна д-р Димитър Димитров, кмет на община Ветрино. Д-р Димитров коментира, че където и да се бе случило това, което се случи във Ветрино, последствията са щели да са почти едни и същи.

„Нееднократно съм казвал, че водната стихия, която дойде от землището на Суворово, Ветрино, Вълчи дол, беше невероятна. Затова може да съдите по пораженията, които са нанесени на моста, който се намира на пътя Ветрино – Суворово.

След като премина цялата вълна, отидохме с представители на аварийна безопасност и гражданска защита и видяхме, че вълната, която е дошла към нас е била с височина не по-малко от 4 м. и с широчина между 118-120 м. Благодарение обаче на този мост, който е полуразрушен, а пътят е затворен – е спряна приливната вълна и не е успяла да удари село Неофит Рилски. Водата не е успяла да мине през самото мостче, което е стопирало малко или много силата на стихията и съответно е предотвратило да има жертви“, заяви д-р Димитров.

По думите му, това което се е случили обаче в никакъв случай не е малко. Тогава жителите на общината не са разбрали за дъжда, защото във Ветрино само леко е ръмяло, но земеделци от Средно село и Суворово са разказвали, че в същия ден е паднал дъжд с количества над 100 литра на кв./м., за не повече от час.

„ След като премина водната стихия, започнахме активна работа. Изчистихме деретата, някои от тях удълбочихме, други прокопахме и към момента трите дерета в селата Габърница, Неофит Рилски и Ветрино са в добро състояние.

Имаше и няколко улици в селата Неофит Рилски и Средно село, които бяха в много тежко състояние. Успяхме да ги покрием с чакъл, да ги валираме, а сега предстои и да ги асфалтираме.

Тук е момента, в който искам да благодаря на абсолютно всички служители на гражданска защита, на пожарна-аварийна сигурност, на служителите на местната администрация, разбира се и на кметовете по населените места, които оказаха сериозна помощ и най-вече на доброволците, с които близо седмица почиствахме щетите.

С тях чистехме дворове, изнасяхме покъщнина, която беше наводнена и не ставаше за нищо. Към този момент смятам, че всичко отмина и лошото е зад нас. Най-важното е обаче, че нямаше жертви. Забравих да спомена и изричните си благодарности към един от нашите фермери, който има животи на пасището в село Неофит Рилски. Именно той вижда първи водната стихия, която ни е приближавала. Веднага се обажда на кметът на село Неофит Рилски и по този начин успяват да предупредят жителите. Тези пък които са имали автомобили в близост до речното корито, веднага са ги преместили на високо. Това е всъщност което е предпазило селото от по-сериозни поражения. Освен това, за наш късмет всичко се е случило през деня, защото ако беше станало през нощта, картината щеше да е друга. Имаше наводнени приземни етажи, в които спят хора и можеше да бъде много по-лошо“, каза в заключение кметът на община Ветрино, д-р Димитър Димитров.

Десислава ВАСИЛЕВА

Подобни новини

Вашият коментар