Филмът “Сладурчета” и неудобните въпроси за детската сексуализация

Филмът “Сладурчета” и неудобните въпроси за детската сексуализация

Netflix разбра по трудния начин, че да говориш за сексуализацията на младите момичета и да не предизвикаш скандал е почти невъзможно.

В момента стрийминг платформата е принудена да пуска редица официални извинения, след като разгневена публика (предимно от американски произход) започна ожесточено да критикува трейлърите и плаката на нова френска продукция, дори преди да я е гледала.

“Cuties” (Mignonnes) на български може да се преведе като “Сладурчета” и сюжетът му е колкото любопитен, толкова и обезпокоителен.

Американският плакат на "Cuties"Снимка: IMDB

Американският плакат на “Cuties”

Филмът разказва за това как 11-годишно момиче се присъединява към танцова трупа, която показва предизвикателни движения в разголени дрехи.

Продукцията ни запознава с главната героиня Ейми – момиче от сенегалски произход, което тепърва навлиза в пубертета и започва да осъзнава своята сексуалност и женственост. Израз на този порив се оказва желанието ѝ да се включи в групата на нейни връстнички, които танцуват сексапилно и мечтаят за голяма сцена.

Междувременно Ейми се сблъсква с характерни за съзряването проблеми като неувереност във външния вид, който е толкова различен от този на съученичките ѝ, както и с неодобрението на своето консервативно сенегалско семейство.

Филмът е с награда за най-добра режисура на чуждоезична продукция от фестивала “Сънданс” и с номинация за голямата награда на журито.

Режисьорката Маймунà Дукуре казва пред “Би Би Си”, че “Cuties” има за цел да покаже как натискът на социалните мрежи кара съвсем малки момичета да имитират секси поведението на зрели жени, без да разбират какво точно правят и какви последици може да има за тях.

Дукуре се вдъхновява от реална ситуация, в която вижда момичета на по 10-11 години да танцуват в разголени дрехи насред улицата.

Постепенно тя забелязва, че такива деца са доста активни в интернет и понякога имат над 400 хил. последователи в социалните мрежи – явление, което ѝ е почти непонятно. Извън това, че момичетата се снимат в предизвикателни пози и често са доста разголени, няма конкретна причина те да трупат такава популярност на тяхната възраст.

Дукуре е наясно, че в днешно време колкото по-секси позира и се показва една жена, толкова повече известност и внимание трупа. Но когато става въпрос за момичета, които дори още не са навлезли в пубертета, нещата никак не са толкова прости.

Според режисьорката без да искат, тези деца лесно могат да станат жертви на недотам чисти намерения, а сред последователите и почитателите им със сигурност има и такива с педофилски наклонности.

Затова тя решава, че е изключително спешно някой да повдигне въпроса за ранната сексуализация.

Така още през 2017 г. Дукуре, която е и сценарист на “Cuties”, си измисля Ейми – момиче от сенегалско семейство, което преоткрива начин да бъде свободна и да прилича на връстничките си благодарение на своята разкрепостена съседка Анжелика.

Самата режисьорка също е от сенегалски произход и има какво да каже за сблъсъка между вкоренения консерватизъм и разкрепостения нрав на французите.

Филмът тръгва по френските кина без особен проблем и се приема добре от публиката, а след това привлича и интереса на гиганта Netflix, който закупува продукцията. Тя е предвидена да бъде излъчена в платформата през септември, като междувременно започват да текат рекламни материали за “Cuties”.

Френският плакат на "Cuties"Снимка: IMDB

Френският плакат на “Cuties”

Американската аудитория обаче е разгневена още от трейлъра и плаката, които Netflix представят.

Критики идват не само заради спорния сюжет, но и заради факта, че актрисите в главните роли, включително и тази на Ейми, действително са на по 10-11 години. Социалните платформи закипяват от недоволство и възмущение, въпреки че налице е само един плакат и трейлър от няколко минути.

Стига се до призиви за бойкот на Netflix и пълна забрана за излъчването на “Cuties” на територията на САЩ.

Важно е да се отбележи, че оригиналният френски плакат е доста по-невинен и по-малко предизвикателен от този, който стрийминг услугата показва на зрителите си. Извън това обаче нападките към филма на Дукуре са по-скоро плод на предразсъдъци и прибързани заключения.

Индикация за последното са и отзивите на професионалната кино критика, която определя продукцията като много добра. “The Hollywood Reporter” например пише, че “Cuties” е филм, който успява да хвърли “критичен поглед” към хиперсексуализацията на младите момичета.

“Screen Daily” допълва, че танцуващите малолетни тела на екрана определено успяват да шокират зрялата публика и да я накарат да осъзнае как унищожаваме невинността.

Филмът поставя някои наистина важни въпроси за съзряването на малките момичета, които се опитват да навлязат в един твърде сексуализиран свят. В своя защита Дукуре казва и че с по-възрастни актриси ефектът върху аудиторията нямаше да е същият и със сигурност продукцията нямаше да е толкова разтърсваща.

На Netflix пък им остава да изчакат момента, в който публиката ще се запознае с “Cuties” и ще прецени за себе си доколко филмът е скандален и доколко е болезнено точен.

А ето и трейлърът на спорния “Cuties”:

Подобни новини

Вашият коментар