Гешев пред 700 прокурори и следователи: “Мафия” сме, защото внесохме в тъмнината светлина с дела!

Гешев пред 700 прокурори и следователи: “Мафия” сме, защото внесохме в тъмнината светлина с дела!

“Ние сме “мафия”, защото внесохме в тъмнината светлина – с дела, а не с думи.

“Мафия” сме, защото показахме, че няма да допуснем двойни стандарти с хората с милиарди,

защото разрешихме телефонните измами, защото правим всичко възможно хората да не живеят в страх, че ще бъдат ограбени последните им спестявани, че ще бъдат убити или ограбени по къщите им,

защото спряхме процеса България да се превърне в бунище,

защото арестувахме наркопласьори, които тровят децата ни, включително и закрилящите ги служители от най-високите нива на правоохранителната система.

Защото за пръв път от демократичните промени повдигнахме обвинения на действащ министър и зам.-министър и на още куп чиновници от нивата на държавната йерархия”. 

Това заяви Главният прокурор Иван Гешев в началото на Националното съвещание на Прокуратурата на Република България на тема “Отстояване на независимостта на българската прокуратура с оглед предотвратяване на риска от тежко нарушение на върховенството на закона съгласно чл.7 от Договора за Европейския съюз”, което се провежда в резиденция “Бояна”.

Форумът започна тази сутрин при изключително засилени мерки за сигурност. Три КПП-тата са изградени заради събитието. На съвещанието не се допускат хора без акредитация или служебна карта.

За участие в Националното съвещание желание са заявили над 700 прокурори и следователи от цялата страна.

Главният прокурор Иван Гешев посрещна лично всички свои колеги и гости.

На Националното съвещание на Прокуратурата присъстват много евродепутати. Сред тях са Илхан Кючк, Асим Адемов.

Присъстват също министърът на правосъдието Данаил Кирилов, бившият главен прокурор Никола Филчев, министъвът на вътрешните работи Христо Терзийски, председателят на правната комисия Анна Александрова, Искрен Веселинов от ВМРО, Веселин Марешки – лидер на “Воля”, който е клиент на прокуратурата.

Събитието започна с химните на Република България и на Европейския съюз.

Националното съвещание бе открито от говорителя на главния прокурор Сийка Милева.

“Мисията ни е гарантиране на върховенството на закона и защита на обществения интерес. Нашата защита от политически или какъвто и да е друг натиск е именно независимостта”, посочи тя.

Милева изтъкна ролята и функцията на прокуратурата на демократичните общества на ЕС. “Ние, прокурорите и следователите, няма да стоим безучастни, когато се разрушават основополагащите принципи на една правова държава”, заяви тя.

В стъпителната си реч главният прокурор изтъкна част от акцентите в работата на прокуратурата в последните месеци, като преди това заяви, че понякога следователи, прокурори и служители в съдебната система плащат висока цена за своята работа.

„Цената понякога плащат и нашите семейства. Защо ние сме “мафия”? Защото показахме, че няма да допуснем двойни стандарти за хората с милиарди и други за останалите България. Решихме проблема с телефонните измами, намалихме кражбите и грабежите с над 25% за първите 5 месеца, защото правим всичко възможно хората да живеят без страх, че ще бъдат ограбени, бити, изнасилени. Замразени са над 3 млрд. лева. Спряхме процеса България да се превърне в бунище, заравянето на опасни отпадъци в нашата земя, с което някой печели повече милиони. Арестувахме наркопласьори, включително и закрилящите служители. За първи път след 89-та година повдигнахме обвинения на министър и заместник-министър. В съда бяха внесени дела, извън България се укриват едни от най-влиятелните хора, които смятат, че за тях законът на важи. Това е причината ние да сме лоши за лошите, което означава, че сме добри за българското общество, за тези, които ни плащат заплатите. Означава, че си вършим добре работата“, подчерта Иван Гешев.

Той изтъкна, че днес Прокуратурата на Република България е под прицела на политически атаки с цел да бъде унищожена.

„Пътят към Ада винаги е послан с добри намерения. Ние сме тук, защото е достигната червената линя – застрашено е върховенство на правото. Ние също, както 16-тия американски президент Линкълн, може да вървим бавно, но никога назад. Горд съм, че целият ми професионален път е минал като следовател и прокурор в България. Чест е да Ваш главен прокурор и главен прокурор на България“, добави Гешев.

“Нормални” са политическите атаки и опитът да бъде унищожена българската прокуратура, макар и прикрита като “борба за демокрация”, подчерта Гешев.

След Гешев думата взе Огнян Дамянов от Висшия съдебен съвет.

После се изказа и Владимир Николов от УС на Асоциацията на прокурорите в България. “Без независима силна и независима прокуратура, няма как да има върховенство на правото”, обясни Николов. Ние не се страхуваме от промени и реформи. Българската прокуратура е най-реформираната част от съдебната система, допълни той. Не приемаме да сме изкупителна жертва на политиците и да служат за изкупуване на техните грехове. Политиката трябва да се приспособява към правото”, каза още Николов.

Шефът на камарата на следователите Петко Петков обяви, че твърденията за злоупотреба с правомощия и призивите за реподбор (такъв направи Христо Иванов, бел.ред.) поругават независимостта и уронват престижа на прокуратурата. По думите му тези твърдения са в пълен противовес с демократичните принципи. “Обвиненията и заплахите са несъстоятелни. Те целят ескалиране на напрежение и политически дивиденти. Не ни е страх, отказваме да сме политически заложници в опити за дестабилизиране на държавата“, завърши Петков.

После започнаха изказванията на редовите прокурори. Всички те подчертаха, че  независимостта на прокуратурата е застрашена, че има опити прокуратурата да бъде подчинена на силните на деня, мястото на прокуратурата е в съдебната власт и т.н.

Защо никой от желаещите реформа не казва каква ще е тя. Какво би постигнало изваждането на прокуратурата от съдебната власт. Не вярвам да е независимост”, обяви прокурор Галина Андреева от Пловдив. “Въпреки хулите и омерзението сме длъжни да отстоим своята независимост”, допълни развълнувано тя. И заключи, че “не бива да допускаме диктатура на мнозинството на войнстващата некомпетентност само защото то е по-гласовито”.

Не се чувствам мутра, мутрите не са имали влияние при вземането на решенията ми”, изчете написано слово и прокурорът от Габрово Милчо Генжов. Прокуратурата е наистина централизирана, но шефовете не пречат на вътрешното убеждение на прокурорите, смята Генжов.

Окръжният прокурор на Видин Ваня Ненкова също обясни как прокуратурата е пазител на върховенството на закона – служи на обществото, защитава правата и съдейства на институциите. Нека продължим да работим всеотдайно, мъдро и честно, прочете словото си Ненкова.

И.д. шефката на спецпрокуратурата Валентина Маджарова увери, че спецпрокурорите не са късогледи и не страдат от липса на сензитивност. Според нея са засегнати интересите на много лица, които са се смятали за недосегаеми. Борбата с организираната престъпност и корупцията по висшите етажи е бавен и труден процес. Борбата с икономическата престъпност – още по-труден и бавен процес. Борбата с организираната престъпност е успешна, смята Маджарова. Спецпрокуратурата не може да бъде упрекната в липса на публичност и прозрачност, допълни тя. Според нея спецпрокуратурата е адекватна на съществуващата в България демократична реалност.

В 12.20 ч продължаваше да има желаещи да се изказват, но говорителят на главния прокурор Сийка Милева ги прекъсна, защото времето е напреднало, а и било ясно защо са се събрали.

И предложи на колегите си позиция, която да бъде пратена до различни евроинституции.

В нея се казва: “Върховенството на закона е ключов принцип в демократичните държави. А чл. 2 от ДЕС определя зачитането му за най-важна ценност. Прокуратурата като част от съдебната власт има основна роля в утвърждаването на върховенството на закона. Опитите на политици да застрашат независимостта с натиск, е предупредителен знак за задаващ се проблем. Колкото по-активна и обединена е прокуратурата, толкова повече са атаките срещу нея. Бяха преминати граници – безпрепятствено и демонстративно в държава от ЕС. С призивите за реподбор се премина разделителната линия, отвъд която трудно можем да говорим за върховенство на закона. Всеки може да продължи работата си със същите темпове и мотивация. Държавата е длъжна да осигури независимостта на прокурорите и следователите. Свободни сме да вземаме решения по вътрешно убеждение ивинаги да браним тази свобода, се казва още в позицията.

След това позицията беше гласувана с вдигане на ръка от присъстващите. Имаше въздържали се, но не и против.

Накрая думата отново взе Гешев, за да пожелае “напред и нагоре”.

В неделя с​​ъпредседателят на “Демократична България” Христо Иванов призова прокурорите и следователите от цялата страна да бойкотират Националното съвещание на държавното обвинение.

Според него присъстващите на това съсловно събрание са “свикани от главния прокурор Иван Гешев като статисти за поредната негова пропагандна акция и опит за демонстрация на сила”. Обръщението на Иванов се връчва на пристигащите магистрати.

Гешев лично посреща 700 прокурори и следователи на Национално съвещание в Бояна

Подобни новини

Вашият коментар