“Ще построим нова спортна зала и ще поканя Бойко на волейболен мач” явно ще остане просто несполучлив предизборен виц

“Ще построим нова спортна зала и ще поканя Бойко на волейболен мач” явно ще остане просто несполучлив предизборен виц

На 21.10.2019г. в 10:46ч. в „ТРУД“ публикуват платена предизборна публикация за Жоро Илчев, със заглавие: „Жоро Илчев, кандидат на ГЕРБ за кмет на Провадия: Ще построим нова спортна зала и ще поканя Бойко на волейболен мач“.

Визитката, придружена с обяснения за близостта между Борисов и Илчев звучат обещаващо, предвид предизборните увещания, че ако кмета е от ГЕРБ правителството ще отпуска повече пари за община Провадия. Това много противоречи на националната политика, която Борисов води и личните му думи „Всички кметове са ми равни“ без значение на политическата им принадлежност, но на местно ниво, тогава по време на изборите ситуацията в Провадия е точно такава.

По време на предизборната кампания размерите и визията на бъдещата Спортна зала в Провадия са разяснявани неколкократно на аудиторията. По – късно и след избора на Жоро Илчев за кмет на община Провадия същите намерения са потвърдени.

Не е минала една година от изборите и спомените на граждани, и документираните архиви са пресни – бъдещата „Нова“ Спортна зала ще бъде изградена с топла връзка между стария и градския стадион в Провадия над реката, пък как ще бъде направен басейна, как ще бие Провадия по точки Суворовския стадион, …волейбола и т.н. Много хубави планове, разяснени с убедителността на победителя, които действително накараха хората да замечтаят!

„Жоро Илчев, кандидат на ГЕРБ за кмет на Провадия: Ще построим нова спортна зала и ще поканя Бойко на волейболен мач“ – датата е 21.10.2019г., а часът на платената предизборно – рекламна публикация е 10:46ч.

10 МЕСЕЦА ПО – КЪСНО

Рано – рано на 21.08.2020г.10 месеца по – късно от пуснатата захранка „Бойко – волейбол – Провадия – нова спортна зала“ събрана в едно изречение, сякаш  вместо сутрешен виц на 21.10.2019г. в платената публикация на Жоро Илчев „Жоро Илчев, кандидат на ГЕРБ за кмет на Провадия: Ще построим нова спортна зала и ще поканя Бойко на волейболен мач“, в медиите се появи новина от която се очакваше провадийци да АХНАТ.

На 21.08.2020г. бе публикувана новината за посещението на министър Красен Кралев в Провадия. Очевидно, че Министерството на младежта и спорта има намерение да бъде изградено спортно съоръжение в Провадия, но пък от заплануваните 4  такива в област Варна Министерството на младежта и спорта ясно и категорично обявява, ЧЕ САМО ЗА ТРИ ОТ ТЯХ ще бъдат пуснати обществени поръчки за старт на строителство. Провадия не е сред тях. Те ще бъдат изградени в гр. Игнатиево, община Аксаково, с. Цонево, община Дългопол и с. Бенковски, община Аврен. Ето и прессъобщението:

През следващата седмица ММС ще пусне обществени поръчки за изграждането на три футболни игрища във Варненска област. Те ще бъдат изградени в гр. Игнатиево, община Аксаково, с. Цонево, община Дългопол и с. Бенковски, община Аврен. Всяко едно от тях ще разполага с терен от изкуствена тревна настилка с площ 20х40 м, места за зрители и осветление. След завършването им игрищата ще бъдат предоставени за безвъзмездно ползване от всички граждани. Целта на проектите е да бъдат осигурени модерни условия за спортни дейности в тези населени места.“

Защо Провадия не е сред тях? – обективно погледнато за да има „пускане“ на обществена поръчка трябва да има одобрен проект. За да има одобрен проект, трябва да има изготвен проект, с който да е кандидатствано в срок. Ако Жоро Илчев не е уведомен, уведомяваме го сега съгласно наредбата по която ММС финансира спортни обекти в  чл. 2. е записано: „(1) Финансовото подпомагане на дейностите по чл. 1, т. 1 се извършва възоснова на одобрен от министъра на младежта и спорта проект. (2) Проекти за финансово подпомагане могат да се подават в следните периоди от всяка календарна година: от 1 февруари до 31 март, от 1 май до 30 юни и от 1 октомври до 30 ноември.“

Означава ли „непускането“ на обществена поръчка за Провадия, че са изпуснати два срока вече през 2020г. – от 1 февруари до 31 март и от 1 май до 30 юни? И че воденето на Министър Кралев на стария стадион в Провадия е едно заявяване към министъра на бъдещи планове – „ще пуснем проект“, „ще направим това в срок“ и т.н.? Бля, бля, бля…

Една от снимките към новината на която са заснети кмета на община Провадия и Министър Кралев е на тревната площ на т.нар. „стар стадион“.

Изненада ли е, че от страна на Жоро Илчев няма запознаване на Министъра с планове за изграждане на обещаната точно 10 месеца по – рано Нова спортна зала, а е запознал Министъра с планове (забележете с някакви бъдещи планове) за възстановяване на зала за борба, възможност за изграждането на физкултурен салон и въпросния терен на стария стадион?

А къде е плана за новата спортна зала, описвана по време на предизборната кампания, а и след това? Кой забрави обещанията – гражданите на Провадия или Жоро Илчев? Страх ли го е кмета да пита министъра за спортната зала или просто, защото не е провадиец, а софиянец не го интересува?

Едно е ясно – коментираните игрища – терен от изкуствена тревна настилка с площ 20х40 м, места за зрители и осветление – не са обещаваната от Илчев Нова спортна зала на която ще кани Бойко на волейболен мач. Борисов и на игрище може да дойде, но не за там му бе спрегнато името.

Като за накрая да загатнем, че за разлика от другите три споменати общини на които проектите им започват, Провадийския дори скромен проект за ИГРИЩЕ, а не НОВА СПОРТНА ЗАЛА, си остава бъдеще неопределено.

Даже и Игнатиево има визия какво ще се прави, обявено от Министерството на младежта и спорта, което ще се финансира с 184 397,18 лв. от министерството. Игнатиево добре близо 200 хиляди лева, Провадия кога? – За другия мандат ли Илчев ще кани в нова спортна зала Бойко? 

За Провадия не можем да ви уведомим, но вижте едно Игнатиево какво ще прави, просто администрацията на Игнатиево и Аксаково си е подготвила проекта:

Проект вх. № 08-00-67/06.03.2020 г. за обект: „Изграждане на комбинирана спортна площадка за минифутбол и баскетбол в УПИ II, кв. 24 по плана на гр. Игнатиево, Община Аксаково“, по реда на Наредба № 4 от 08.07.2019 г. за финансово подпомагане на изграждането и обновяване на спортни обекти – държавна и общинска собственост, внесен от Община Аксаково. Исканите средства за финансово подпомагане от Община Аксаково са в размер на 153 664,32 лв. без ДДС (184 397,18 лв. с ДДС). Предложена обща продължителност за изпълнение на проекта – 7 месеца.

Съгласно представения проект ще се изпълнят следните видове строителни работи: Изкоп, включително натоварване и извозване на депо на земни почви; Бетонови фундаменти за оградни стойки и стоманобетонови стени; Обратен насип от трошен, несортиран камък фракция 0-40; Заваряване оградни стойки; Полагане полиетиленово фолио и последващо полагане на армирана настилка с машинно изпердашване на бетона; Запечатване с асфалтова паста; Полагане на каучуково покритие и разчертаване на игралните полета; Заваряване на елементите на стоманената ограда и монтаж на оградната плетена мрежа. Предвидена е двукрила входна врата от винкели и мрежа, в едното крило се оформя допълнителна врата; Монтаж на осветление.

*****

Ние от ПРОВАТОН се стараем да бъдем максимално обективни, затова съвсем скоро ще Ви представим разследванията ни: Защо спортен клуб е бил изгонен с писмо на кмета? Кой е виновен, че двете жилищни сгради, и тази на полицията, готови за саниране бяха “отрязани” още на предварителните проверки! Кой носи отговорността за това, че десетки провадийски семейства с готови документи ще останат с несанирани жилища?

Подобни новини

1 Comment

  1. Ники
    24.08.2020 at 11:04 Отговори

    Това е добре за град като нашия със затихващи функции, но би било още по-добре първо да се обърне внимание на разпадащата се пътна настилка покрай линията и военния завод, тъй като са предпоставки за ПТП и загуба на животи. Да не стане така,че бившия кмет обръщаше внимание повече на инфраструктората, нищо че беше нескупосано.

Вашият коментар