Свиленски: Караянчева прави спекулаци, че има социалисти, които ще сложат подписа си под проекта

Свиленски: Караянчева прави спекулаци, че има социалисти, които ще сложат подписа си под проекта

Която и оставка да се подава, няма значение. Стана ясно каква е целта на ГЕРБ и Борисов – печелене на време.

Това каза депутатът от БСП Георги Свиленски в студиото на БНТ.

Какво се случи – ГЕРБ представиха проект на Конституция, хвърлиха го на обществото, то го отхвърли. Те казаха, че това е покана за разговори, за да се събират 120 гласа, за да се върви към приемането на нова Конституция и свикване на ВНС. Но авторът на новия проект си подаде оставка. Той поема отговорността за този калпав проект за Конституция, но сега вече отговорността е на тези 120 депутата, те ще носят отговорност под какво се подписват, коментира червеният депутат.

Свиленски подчерта, че БСП последователно и дълги години отстоява конституционния ред и правовата държава. Но промените не касаят ВНС и затова те защитават действащата Конституция.

Не допускам, че депутат от БСП ще се подпише под този проект за нова Конституция. Спекулации са думите на Караянчева, че има социалистите, които ще сложат подписа си. Създава се интрига, с цел да има противопоставяне, да има скандали, а не да говорим за проблемите в държавата. Социалистите не могат да бъдат излъгани, подхвърляйки им някакъв залък, под който да се подпишат, категоричен беше той.

ПГ на „БСП за България“ е абослютно консолидирана по въпроса за Конституцията – няма да участваме в подмяната на модела, заяви вчера и лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Това, което ние трябва да направим като опозиция, е промяна в изборното законодателство с въвеждането на машинното гласуване, оставка на правителството и предсрочни избори, посочи още Свиленски.

Запитан как вижда БСП на предстоящите избори, червеният депутат бе категоричен: Ние се виждаме като партия, която ще спечели изборите. Но като приемливи партньори ще бъдат тези, които се борят с мафията и корупцията. С ГЕРБ не можем съвместно да управляваме. Дали ГЕРБ може отново да спечели – не мисля, че това ще се случи, не искам да фантазирам. Сигурно е, че ГЕРБ няма да бъдат първа политическа сила. Но как ще се формира новия парламент – зависи как ще гласуват хората, обясни позицията си Свиленски.

Подобни новини

Вашият коментар