Обратно в училище: Как децата в Европа се връщат в класните стаи

Обратно в училище: Как децата в Европа се връщат в класните стаи

Как децата ще се върнат в клас след близо половин година извън училище заради пандемията и последвалата лятна ваканция? Това е въпросът, който тревожи все повече родители с наближаването на 15 септември.

Образователният министър Красимир Вълчев неведнъж се позовава на европейските практики и проучвания в защита на мерките у нас.

Затова ще погледнем как различните страни подхождат към връщането в клас – някои планират хибридна учебна година с частично присъствени и онлайн часове, но повечето са си поставили за цел обучението да е присъствено до края на годината.

Гърция

Гръцките ученици ще започнат новата учебната година ден преди българските – на 14 септември. Училищата там трябваше да отворят на 7 септември, но поради нарастване на броя заразени с COVID-19, това беше отложено със седмица.

Мерките в Гърция бяха затегнати през август след няколко поредни дни на рекордно увеличение на заразените. Въпреки това учебната година се очаква да се открие, макар и с малко забавяне от първоначалния план.

Правилата срещу разпространението на заразата изискват да бъде ограничен броят на учениците в клас – до 17 деца. Учениците и учителите трябва да носят маски задължително във всички закрити пространства в цялата страна, както и в училищните автобуси.

Маските ще се носят и на открито на местата, където пространството не позволява дистанция от метър и половина.

Властите ще предоставят по една текстилна маска безплатно на учениците, учителите и персонала в държавните и частните училища.

“Ако дете откаже да носи маска или родителите го тласкат към това, ще бъдат взети всички педагогически мерки”, закани се образователният министър Ники Керамеус.

По-рано тя призова семействата да се върнат от почивките с децата си достатъчно рано преди да се върнат в училище. Според нея така ще се избегне опасността от пренасяне на зараза, хваната евентуално през лятната ваканция.

Италия

Училищата в повечето региони в Италия също трябва да отворят врати на 14 септември, а мерките срещу разпространението на заразата все още в процес на финализиране.

Предстои в училищата да бъдат осигурени нови единични бюра за учениците, които да позволят отстояние между тях в клас. Има притеснения сред родителите, че бюрата няма да пристигнат на време, тъй като част от тях се очакват през октомври. Затова някои училища вече преработват старите чинове в единични, за да могат да посрещнат учениците навреме.

Предвидено е потоците ученици да влизат и излизат по различно време в сградата, като задължително ще носят маски. Те могат да се свалят по време на часовете в случай на безопасно разстояние един от друг.

В някои по-големи средни училища ще се комбинира дистанционно обучение и присъствие в клас. Правителството пък отпуска повече средства за училищен транспорт, за да се избегне струпване в ученическите автобуси.

Ако даден ученик или учител е заразен, класните ръководители и медицинските сестри, заедно с местните здравни власти, ще решават дали да се затвори цялото училище или единични паралелки.

Завръщането на учениците в училище се разглежда като решаваща стъпка за Италия, която досега избегна втора вълна на вируса. Това беше първата европейска страна, която затвори заради пандемията, като някои учебни заведения затвориха още на 5 март, а всички – на 10 март.

Испания

Основните и средните училища в Испания откриват учебната година поетапно през първите три седмици на септември.

Правителството е дало правомощия на отделните региони сами да взимат решения относно ограничаването на епидемията, а те от своя страна са оставили редица въпроси на ръководствата на училищата.

Най-общо изискванията гласят, че маските в клас за деца над шест години са задължителни, а учениците трябва да мият ръцете си поне пет пъти дневно.

На входа на училището се мери температурата на всяко дете, дезинфекцират се обувките и ръцете, а класните стаи се почистват след всеки час.

Повечето деца са разделени на малки групи в отделни стаи и трябва да стоят на разстояние от останалите малки групи в общите части. За целта са построени допълнителни сглобяеми помещения, които да осигурят достатъчно пространство.

За да се проследи по-лесно дали деца от различни класове се събират в междучасията, всяко от тях ще има различна по цвят гривна или маска, която показва в кой клас е.

Родителите настояват да има възможност за онлайн обучение, но преподавателите не са съгласни, тъй като според тях няма достатъчно учители за подобен вид смесено обучение.

Великобритания и Шотландия

Поставени под карантина през март, отделните части от Обединеното кралство – една от най-засегнатите европейски държави с над 46 000 смъртни случаи, ръководят поотделно възобновяването на училищните занятия.

Докато в Англия някои ученици възобновиха частично заниманията си през юни, шотландските власти избраха да изчакат до началото на учебната година, тоест до 11 август.

Основните училища в Англия започнаха работа поетапно с няколко групи ученици, разделени по възраст. Учениците от средните училища между 15 и 18 години се завърнаха в клас на 15 юни. А тази седмица в час влизат и всички останали. Като начало е предвиден целодневен престой в училище, а не онлайн или дистанционно обучение.

Неотдавнашно проучване сред предимно английски училища показа, че 96% от училищата разделят класовете на малки групи. Всяка от тях се държи на безопасно разстояние от останалите, за да бъде сведен до минимум рискът от заразяване, информира Reuters.

Повечето учебни заведения планират да променят времето за почивка на класовете, така че да не се съвпадат.

Правилата за носене на маски и други предпазни средства се различават: учениците в Англия трябва да носят маски само в общите помещения, ако в техните райони има карантина, докато в Шотландия маските ще бъдат задължителни.

Франция

Връщането на учениците в детските градини, началните и средните училища, където децата са до 15-годишна възраст, стана постепенно през последните няколко седмици – от 22 юни до 1 септември.

Снимка: Getty Images

Изискванията са учениците на възраст над 11 години да носят маски по всяко време, когато са на закрито. Училищата са задължени да ограничат смесването на класове и да проветряват и дезинфекцират редовно класните стаи.

Посещаването на училище е задължително, въпреки че учебните заведения могат при нарастване на случаите на инфектирани с коронавирус по места да реагират по различни начини. Могат например да ограничат посещаемостта за няколко дни или седмици. В случай на голямо регионално огнище училищата могат временно да затворят.

В детските градини децата от една група не са длъжни да спазват социална дистанция.

Основните училища могат да разделят класовете на групи от 8 до 15 ученици, които да се редуват за по половин ден в клас и половин ден вкъщи.

В средните училища всички ученици трябва да посещават училище поне няколко дни в седмицата. Ако няма възможност да са на метър разстояние, учениците ще носят маски.

За много родители, изморени от седмици работа от вкъщи, връщането в клас е облекчение.

“Разплаках се от радост, когато получих потвърждение от учителя, че двете ми деца ще се върнат в училище за цял”, споделя пред Франс прес майка от Ница. Училищата във Франция затвориха врати на 16 март и се обучаваха дистанционно преди лятната ваканция.

В открито писмо френски медици призоваха за задължително носене на маска от всеки на възраст над шест години, тъй като настоящите мерки “не защитават нито персонала, нито учениците и техните семейства”.

Германия

Германските деца се завърнаха в училище в началото на август. В най-малко 41 от 825-те училища в Берлин бяха открити случаи на коронавирус, след като занятията бяха подновени. Така хиляди ученици в страната бяха поставени под карантина. Сега обаче властите са решени да не затварят цели училища, а само отделни паралелки.

В повечето провинции правилата са децата и учителите да носят маски на закрито, освен когато са на чиновете си.

В Северен Рейн-Вестфалия отпадна исканото правило по-големите ученици да носят маски в часовете, след критики от страна на родители и лекари срещу предложението на местните власти.

На повечето места в Германия по време на почивките за всеки клас в общите помещения са обособени части, в които могат или не могат да се движат. На входовете на учебните заведения, през които са разпределени учениците, са поставени дезинфектанти. Вратите и прозорците трябва да бъдат отворени колкото е възможно по-дълго.

При специални обстоятелства може да се премине към онлайн класове.

Освен учениците, и повечето учители са се върнали в училище, въпреки че в Германия има кампания за по-добра защита за тяхното здраве и опасения, че не са достатъчно подсигурени.

Полша

Полските ученици се върнаха в класните стаи на 1 септември. Те не са длъжни да носят маски по време на занятия.

На директорите е позволено да решават индивидуално за маските в общите помещения и за продължителността на учебните часове.

Някои училища и общини поискаха отлагане на повторното отваряне на училищата. Аргументът е, че основните и средните училища в градове като Варшава са претъпкани и ще бъде невъзможно да се спазват правилата за социална дистанция, дори и в разсрочени часове.

Исканията им бяха отхвърлени и всички училища трябваше да отворят в началото на септември. А семействата, които откажат да изпратят децата си в училище, могат да бъдат глобени с до над 2710 долара.

Холандия

Холандските начални и средни училища започнаха да отварят поетапно през август.

Здравните власти не изискват нито от учениците, нито от учителите да носят маски. Някои учители обаче не са склонни да се върнат на работа заради опасения, че са изложени на опасност и редица училища въведоха свои собствени изисквания за носенето маска.

Иначе общовалидна мярка е, ако ученик бъде заразен с коронавирус, всеки от домакинството му да остане вкъщи 10 дни.

Деца на възраст над шест години, които проявяват симптоми, трябва да останат у дома и да се изследват. По-малките ученици могат да посещават училище и детски градини дори с леки симптоми на настинка, но трябва да останат вкъщи, ако вдигнат температура.

Норвегия

Училищата в Норвегия отвориха най-рано от всички европейски страни – още в края на април, като процесът се случи поетапно.

Децата не са длъжни да носят маски и учебните часове до голяма степен остават непроменени.

Онлайн обучението вече не е опция в скандинавската страна. Съученици от един клас не се смесват с ученици от други класове или паралелки. По време на почивките на всеки клас е определена различна зона на двора. Времето за почивка също е различно.

Децата с грипоподобни симптоми трябва да останат вкъщи и да бъдат тествани за COVID-19. В детските градини децата могат да посещават дори с лека настинка, но трябва да останат вкъщи, ако симптомите са по-сериозни.

“Ако отварянето на училищата имаше отрицателен ефект, щяхме да видим увеличен брой заразени” – така през май Фроде Форланд, висш служител от Норвежкия институт за обществено здраве, отговори на притесненията на родителите от ранното връщане в клас.

Швеция

Шведските училища не отварят отново врати, тъй като изобщо не са ги затваряли. Училищата останаха отворени през пролетта, когато на много места в света всичко беше затворено. Това не доведе до по-висок процент на заразени сред учениците, в сравнение със съседна Финландия, където училищата бяха временно затворени, показва съвместен доклад на агенциите за обществено здраве на двете страни, цитиран от Reuters.

И все пак официалното начало на новата учебна година в Швеция беше през август. На местните власти е предоставена възможност да решават как да се справят с евентуални огнища на коронавирус, като може да включва и затваряне на цяло училище.

В някои общини е променен училищният график, за да се избегне пренаселеността в обществения транспорт.

Всяко учебно заведение отговаря за спазването на общите насоки за социално дистанциране и хигиена. Маските не са задължителни.

Русия

Първи септември е началото на учебната година и в руската федерация, като от празничната атмосфера в “Деня на знанието” (както се нарича първият учебен ден) пандемичната обстановка не бе усетена от родители и ученици, пише CBC News.

Има различни графици за времето в клас и за почивките, като идеята е да се предотврати пренаселеността в общите части.

Една от мерките е да се мери температурата на децата в училище. Тези, които имат грипоподобни симптоми, ще бъдат изолирани.

На децата се препоръчва да носят маски, но това не е задължително. Персоналът и учителите трябва да носят маски през цялото време. Изключение се прави, когато учителят преподава нов материал, и то само ако стои на безопасно разстояние от учениците.

Онлайн обучението не се предлага като алтернатива.

“Ние сме оптимисти, че децата ще са в безопасност отново заедно в училищна обстановка. Не сме притеснени”, споделя пред CBC News родителят Сергей Йерофеев.

Подобни новини

Вашият коментар