Москва обмисля смяната на Лукашенко

Москва обмисля смяната на Лукашенко

В разгара на масовите протести в Беларус президентът Александър Лукашенко планира да замине в понеделник за среща с Владимир Путин в Сочи. Двамата, според прессъобщението на Кремъл, ще „обсъдят ключови въпроси за развитието на руско-беларуското стратегическо партньорство“. Тези „ключови въпроси“ са отклоняването на беларуския експорт от европейските към руските пристанища и предаването на ключови беларуски предприятия под руски контрол. Лукашенко иска политическа опора срещу Запада, справяне с икономическата криза и спиране на протестите у дома, но може да се окаже ненужен на Путин.

Това коментира в интервю за БНР беларуският политически наблюдател Александър Класковски.

„Положението на Лукашенко е нестабилно. Затова мисля, че посещението му на първо място е символичен акт, който трябва да покаже на номенклатурата и на силовите структури, че Путин все още го уважава. Независимо от всички предизборни номера и изпълнения като задържането на 33-мата вагнеровци.

Лукашенко проведе цялата си кандидат-президентска кампания под антируски лозунги. Казваше, че противниците му са марионетки на някакви руски олигарси и виждаше зад всички тях ръката на Кремъл. Сега той иска да покаже, че Путин му е простил и даже го е поканил на гости.

Лукашенко иска също така да получи и материална подкрепа, защото зад всички тези политически страсти незабелязано се прокрадва жестока икономическа криза“, аргументира позицията си анализаторът.

Запитан докога Кремъл ще залага на Лукашенко, той обяснява, че първоначалната реакция на Русия е била да бъде подкрепен Лукашенко. Но според него в същото време Кремъл играе по-сложна игра и обмисля варианти с кого да го смени и кой би могъл да бъде вторият президент на Беларус.

„Засега е очевидно, че това няма да е Светлана Тихановска. Кремъл, също като Лукашенко, се опълчи на Координационния съвет на опозицията. Срещу членовете на Съвета започна наказателно производство. Всички те бяха или арестувани, или принудени да избягат в чужбина, а някои бяха изгонени насила. Единствено нобеловият лауреат за литература Светлана Алексиевич от целия състав на президиума на координационния съвет засега е на свобода. Москва също казва, че този съвет е неконституционен орган, приписва му се някаква русофобия, каквато всъщност няма“, коментира Александър Класковски.

Подобни новини

Вашият коментар