Политолог: Заради безкрайните промени в ИК, имаме невалидни гласове, машините няма да направят изборите по-честни

Политолог: Заради безкрайните промени в ИК, имаме невалидни гласове, машините няма да направят изборите по-честни

„Има огромна нужда в това или следващото Народно събрание да бъде събран екип от експерти, който да направи Изборен кодекс. Този кодекс в момента не създава добър изборен процес.“ Това заяви политологът Даниел Стефанов, експерт по изборен процес пред БНР. Той смята, че „в България има хора със световен опит“, които могат да направят кодекс, отговарящ на условията за гласуване в страната ни.

“В последните години се създава очакване, че сериозни политически въпроси могат да бъдат решавани с технически средства в изборния процес. Опитват се да ни убедят, че демократичността на изборите зависи от това колко са технологични, а по света няма доказателства за това”, посочи Стефанов.

“Големият проблем е, че всички политически партии в последните години смятат, че могат да ремонтират Изборният кодекс според своите интереси”, изтъкна експертът. “Машинното гласуване предизвика полемика, защото метод за гласуване беше превърнат в политически инструмент. С машини или без машини – това е доста фалшива дилема”, каза още политологът. “Нито наличието на машини ще направи изборите честни и демократични, нито липсата им ще ги направи априори фалшиви”, подчерта Даниел Стефанов.

“Българският изборен процес е доста утежнен. През година в него се добавят елементи, които смятаме, че ще решат всички проблеми като някаква панацея”, отбеляза Даниел Стефанов. „От 2001 година насам ние практически не сме повторили един и същи вид избори, с един и същи вид гласуване. Или бюлетината се променя, или се добавя нещо към нея, или се вкарва друг тип гласуване, което обърква избирателите. И ако гледаме после колко невалидни гласове има, колко сгрешени протоколи има, част от причините е точно това – ние постоянно правим промени, Изборният кодекс стана обект на политически борби”, каза още Стефанов.

Подобни новини

Вашият коментар