Проверяват склад със стари пестициди край село Неофит Рилски

Проверяват склад със стари пестициди край село Неофит Рилски

В акцията ще участват екоминистърът Емил Димитров и зам. главен прокурор Десислава Пиронева

Във връзка с разпореждане на Върховна административна прокуратура за извършване на проверки относно нерегламентирано съхранение на негодни за употреба препарати за растителна защита министърът на околната среда и водите Емил Димитров и зам. главен прокурор при Върховна административна прокуратура Десислава Пиронева днес ще проверят на място склад с рисково съхранение на над 24 тона пестициди с пропаднал покрив и увредени стени.

Обектът се намира в близост до с. Неофит Рилски, община Ветрино, област Варна. Това съобщават от екоинспекцията във Варна.

Складът е проверен и оценен от РИОСВ като високо рисков в изпълнение на разпоредбите на ВАП от 29.07.2020 г. и заповед на министър Димитров, съгласно която дотук са проверени 225 склада на територията на цялата страна.

От тях към момента 37 са определени като рискови по отношение местоположението им спрямо водни обекти, опасност от заливане и състояние на конструкцията, потенциалната опасност от замърсяване на повърхностните, подземните води и почви.

Проверките продължават по подадени сигнали от кметове на общини и областни управители.

Министър Димитров ще даде информация за хода на проверката около 13 ч. на обекта край с. Неофит Рилски.

Черно море

Подобни новини

Вашият коментар