Смесените сигнали – как да се справим с тях?

Смесените сигнали – как да се справим с тях?

Смесените сигнали във връзката или в развитието на потенциална такава могат да бъдат предизвикателство за „приемника“ им. Най-общо казано смесените сигнали са противоречието между думите и действията на даден човек. Как може да се справите със смесените сигнали?

Представете си следните хипотетични ситуации: човекът, с когото се срещате отскоро ви казва колко много обича да прекарва време с вас, но след това не ви отговаря на съобщенията или пък пишете си с някого, който редовно ви обещава да излезете на вечеря, но така и не определя среща. Това са типични примери за смесени сигнали, при които има несъответствие между думите и действията на този, който ги изпраща.

Именно това несъответствие започва да създава чувство на обърканост, раздразненост и несигурност в „приемника“. Той не знае в какво може да вярва и изобщо може ли да разчита на другия човек. Подобна несигурност не създава добра основа за никоя връзка, още по-малко романтична. Ако вие самите получавате смесени сигнали, научете как може да се справите с тях:

Забележете разминаването между думите и действията

Обикновено в началото на отношенията човек се надява те да се развиват все по-добре, заради което може да направи грешката да чува избирателно или с други думи – само това, което му харесва. Ето защо е критично важно да обръщате внимание дали действително не получавате смесени сигнали от човека отсреща. Може да бъде изкушаващо да гледате само положителната страна, но всъщност е полезно за вас да имате реалистичен поглед над ситуацията и личността на другия.

Добави описание

Дайте малко време

Все пак – не правете веднага кардинални заключения, ако забележите смесен сигнал. Понякога наистина може да има основателна причина, заради която не са ви звъннали, макар да са обещали да го направят. Ако обаче забележите повтарящ се модел на смесени сигнали, това определено е повод за повишено внимание от ваша страна. В този случай е добре да споделите своите притеснения, защото иначе рискувате да се превърнете в постоянен приемник на смесени сигнали като модел на поведение.

Говорете с човека

Въпреки че може да се притеснявате от конфронтацията, понякога това е единственият начин да се справите със смесените сигнали, които получавате. Всъщност не трябва да се карате с другия човек, а да се опитате да поговорите нормално с него по темата, обяснявайки какво точно ви притеснява в неговото поведение. Добър съвет е да не осъждате и критикувате, а да припомните няколко примера за смесени сигнали и да поискате тяхното разяснение. Обяснете, че се чувствате объркани от несъответствието между думи и действия, а не нападайте. Все пак целта ви е конструктивен разговор, а не скандал.

Добави описание

Наблюдавайте какво ще се случи след това

Имайте предвид, че ако човекът е свикнал да действа по модел, включващ смесени сигнали, на него ще му трябва време да се коригира. На първо място той трябва да осъзнае поведението си и да желае да се промени. Дайте му малко време и наблюдавайки какво говори и дали това съвпада с действията му. Ако смесените сигнали продължават достатъчно дълго, очевидно е, че това едва ли ще спре някога и най-доброто за вас е просто да прекратите тези отношения.

Подобни новини

Вашият коментар