5 апликации за родителски контрол

5 апликации за родителски контрол

Следим хлапето през GPS-а дали ходи на училище, одобряваме дистанционно всяка игра

Забраненият плод е най-сладък, гласи една народна мъдрост. Тя се потвърждава прекрасно, когато не разрешаваме на децата си видеоигрите, а те с още по-голям хъс и изобретателност намират начин да престъпят думата ни. Ала практиката също така е показала, че категоричният отказ от забавления също не е решение. За щастие новите технологии дават нишан на родителите да установят доста прецизен и мек контрол в тази сфера.

 

Малчуганите често издебват възрастните и взимат телефоните им. В тях обаче не всичко е за детските очи и ръце. Приложението „АпЛок“ (AppLock) е безплатна програма за защита на поверителността, за да се предотврати проникването във вашите лични данни. Апликацията може да скрие чувствителни снимки и видеоклипове чрез криптиране на галерията. Доста хлапета също така са склонни да пазаруват игри от магазина за приложения (GooglePlay), което после се отразява на сметката. Има и по-тежки сценарии, в които влизат направо в електронни магазини и плащат за скъпи продукти с вързани към даден акаунт карти (през Pay Pal, Аndroid Pay, Samsung Pay и т.н.). Всичко това може да бъде предотвратено, тъй като програмката слага под ключ всички видове мобилни финансови операции.

Друга доста полезна функция е, че ако децата прекарват доста време в чат канала Месинджър или във Фейсбук, то сте в състояние да им дръпнете шалтера, като заключите достъпа до социалните мрежи.

Доста интересно е и мобилното приложение „Файнд май Кидс“ (Find my Kids). Названията на умната програмка от английски език означава “Намери децата ми“. Това доста ясно сочи, че говорим за семеен GPS тракер за местоположение, предназначен за детска безопасност и по-голям родителски контрол. А той може да се осъществява както през смарт часовник, поддържащ американската навигационна система, така и през смартфон. Такерът например проследява местоположението на детето на картата, като в същото време показва и историята на движенията му за целия ден. В реално време може да се уверите дали детето ви е там, където би трябвало да бъде – в училището или школата по танци. Апликацията позволява да се поставят още точки, от които да получавате известие.
Сред функционалностите на Find my Kids има и една доста шпионска. С нейна помощ се включва микрофонът на електронното устройство, за да слушате профилактично какво се случва около наследника ви и дали не е попаднал в конфликт или лоша компания. Все пак трябва да споменем, че срещу този род софтуер вече има брожения в Европа и дори на места е забраняван по етични причини.

Приложението се справя доста успешно и в категорията интернет-контрол. През телефона си виждате какви програми то използва, докато е на училище, и колко дълго трае това. Така бързо става ясно какво го разсейва и му пречи да се фокусира в класната стая. Софтуерът има още функция за стимулиране. Детето, например получава бонус-точки срещу разходка на кучето или каране на велосипеда.

Доста добри отзиви има също така от безплатното приложение, разработка на „Гугъл“ – „Фемили Линк“ (Family Link). Независимо дали децата ви са по-малки или са в тийнейджърска възраст, умната програмка позволява вие да диктувате цифрови правила в семейството от собственото си устройство. Целта е да ги насочвате, докато учат, играят и изследват онлайн пространството, което крие доста рискове.

На първо място Family Link предоставя статистика за активността в дигиталното пространство. Отчетите (ежедневни, седмични или месечни) показват точно колко време децата ви прекарват в дигиталното пространство и как. Доста предвидливо апликацията предупреждава, ако ученикът ви например иска да изтегли нова видеоигра или нещо друго от магазина. Тогава вие получавате известие и съответно може да одобрите инсталацията или да я забраните с опцията блокиране. Досущ „Биг Брадър“ ще сте в състояние не само да управлявате сваляния и покупки, но и да скривате конкретни приложения дистанционно. В същото време „Фемили Линк“ ви показва препоръчани от учители приложения, които, без да питате наследниците си, сте в състояние директно да добавяте към устройствата им.

Мобилното приложение позволява още да зададете времеви ограничения за стоене пред екрана, както и час за лягане. Ако графикът не се спазва има опция от вашия телефон да заключите детския, правейки го неактивен. А контролът може да се осъществява както през смартфона, така и през лаптопа, ако работи с операционната система „Хром“ (Chrome OS).

Докато предходните програмки осигуряват на родителите мониторинг над мобилни устройства, то „Майкрософт Фамили Сейфти“ (Mirosoft Family Safety) дава контрол и над компютрите. С негова помощ филтрираме неподходящи сайтове , изграждайки здравословни онлайн навици на по-малките. Друго интересно е, че с едно натискане на бутона виждате колко време играе детето ви на конзолата „Ексбокс“ (Xbox), дело на „Майкрософт“.

Задаваме лимит за ползване на конзолите

Конзолите за видеоигри доста често разсейват младежите от уроците им. Другите въпроси обаче, които всеки родител би трябвало да си задава са – какви игри играе детето ми и те подходящи ли са за неговата възраст. С цел по-добър контрол производителят на конзоли „Нинтендо“ (Nintendo) създаде своя апликация за родителски контрол (Nintendo Switch Parental Controls). През нея човек би могъл да задава ограничение на времето за ползване на игрите. Контролът е дистанционен и ако не се спазва допустимото време е възможно автоматично да дръпнете шалтера на палавниците. Софтуерът също така предоставя отчети какви игри се пускат, когато вас ви няма, като има опция да се спират такива над определена възраст. Всъщност и магазинът Google Play, от където най-често хлапетата теглят игри също има добри опции за родителски контрол. Като за начало могат да бъдат заключени опциите за онлайн пазаруване. Друга златна възможност за настойниците е да настроят магазина да показва само подходящи за възрастта продукти, например за тийнейджъри (Т). Така неподходящи за възрастта игри, приложения и програмки ще бъдат филтрирани автоматично.

Подобни новини

Вашият коментар