Нека не надценяваме Цветанов! Да не забравяме, че все пак няма лична харизма

Нека не надценяваме Цветанов! Да не забравяме, че все пак няма лична харизма

Днес Цветанов обявява партията си. Неговата “Републиканци за България” тегли кадри от ГЕРБ и СДС, но какъв е нейният потенциал реално?

Отцепници от ГЕРБ-Видин, разпадаща се структура на ГЕРБ-жени във Варна, отцепване на 300 души от СДС в Пловдив… Новата партия на Цветан Цветанов работи с всички сили да установи някакъв притегателен център за бивши кадри от други партии в що-годе-център-дясно пространството.

Припознали републиканската му идея, въпросните отцепници от ГЕРБ и СДС ще се опитат да консолидират силите си, за да вкарат бившия №2 отново в парламента. А оттам, каквото сабя покаже.

Интересното в случая е, че някои започват да виждат Цветанов като едва ли не антипода на ГЕРБ и силата, която ще разбие хегемонията на Борисов и компания от последното десетилетие. Самият той обикаля телевизии и радиа, градове и села да проповядва за краха (морален и фактически) на бившата си партия, виждайки как от нея и бившите ѝ членове ще се възнесе неговата собствена звезда.

На фона на това обаче социологическите изследвания упорито продължават да пращат “Републиканци за България” толкова дълбоко в графата “Други”, че сякаш вторият му поход в политиката изглежда обречен още от самото начало.

И все пак не бива да го подценяваме и факторът за това е, че Цветанов не търси просто членове, той търси за редиците си отракани стари политически кучета, които имат свои структури, пари, връзки на терен и едно от най-важните оръжия в реалната политика – влияние върху значителна група хора.

Той вече веднъж е градил партия и е напълно наясно, че ако иска да постигне нещо, обичайните тактики няма да работят. А когато можеш да си вземеш цяла или почти цяла структура от старата ти партия, защо да се сдържаш?

Години наред за ГЕРБ се говореше, че лидерът може да е Борисов, но партията е на Цецо – той упражняваше контрола над структурите и всяваше страх в “непослушните”, карайки ги да влязат бързо в строй.

На практика властта на Цветанов в партията беше толкова сериозна, че на няколко пъти трябваше да бъде вкарван в строя от лидера – първият скандал с апартаментите още по времето на кабинета “Борисов 1”, след това назначаването на други двама зам.-председатели на партията. За да бъде отстранен от позицията си накрая отново покрай скандал с апартаменти.

За цялото това време в партията и толкова високо в държавния апарат обаче той е събрал достатъчно услуги и гаранции, че когато си ги поиска, ще му бъдат върнати.

Така че, както “Галъп” писа в последното си проучване, в момента електоралният потенциал на “Републиканци за България” е много нисък, но никой не може да предвиди реално колко сила има тази нова партия покрай всички онези фактори, които социологията няма как да измери.

Това обаче е и слабостта на Цветанов!

Както е добре да не го подценяваме, така е добре и да не го надценяваме.

Защото той може и да държеше структурите на ГЕРБ в страната, да организираше добри избори (за партията си), да владееше умението да… кара нещата да се случват, но той сам знае, че няма едно ключово качество – лична харизма.

Човек не тръгва да гласува за партията на бившия №2 в ГЕРБ, защото харесва политиките му или още по-малко – самия него. Партията му ще трябва да работи на терен и да разчита на влиянието на местните, за да се осигурят гласове.

Много малко ще дойдат “от телевизора”, просто защото някой си е казал – “повярвах му на този човек, чакай да го подкрепя”.

Истината е, че макар сега да говори за проблемите в бившата си партия, Цветан Цветанов е бил част от тази партия и тези проблеми, и ще е много трудно да убеди хората, че и той няма участие в тези натрупани от години проблеми, а също така че няма да възникнат след време и в “Републиканците му”?

Той създаде тази работеща машина, която днес е на власт и твърди, че няма кой да я бие на избори. И я създаде на много места по свой образ и подобие.

И дори днес някои от най-верните му хора да бъдат изтласквани от партията или сами да я напускат, тя още носи духа и начина на работа, които той е вменил.

Нима човек може да очаква нещо различно от проект, който вече си е изцяло негов?

По-скоро не. Човекът има много енергия и просто си търси място под слънцето!

Затова и трезво погледнато, един от най-вероятните сценарии за съдбата на “Републиканци за България” може да се види в друга, вече съществуваща партия – АБВ.

Отцепила се от по-голямата сила, събрала недоволни и отхвърлени, изкарала един мандат в парламента (тук това е спорно, но все пак има вероятност), но след това загубила инерция и подкрепа.

Така че на дневен ред стои само въпросът доколко тази нова формация ще успее да уязви ГЕРБ. А това вече ще може да се разбере само на избори.

Въпреки всичко на Цветанов му е пределно ясно, че без служебен кабинет дори няма да достигне стойностите на АБВ!

Но какво пък – който не играе не печели!

Подобни новини

Вашият коментар