Шестима напускат парламентарната група на “БСП за България”. БСП губи изборите, ако се присъединят и други депутати

Шестима напускат парламентарната група на “БСП за България”. БСП губи изборите, ако се присъединят и други депутати

Красимир Янков, Валери Жаблянов, Николай Иванов, Лало Кирилов, Димитър Стоянов и Георги Андреев напускат парламентарната група на “БСП за България”.

Петима напускат и “партията на Корнелия Нинова”. Само Жаблянов обяви, че ще остане в БСП, защото според него ръководството на парламентарната група и партията са тези, които практически са я напуснали идейно, пише Клуб Z.

Общият мотив на всички за решението е идейната подмяна на партията, едноличното й управление, лошите резултати и недалновидната политика, както и набраздяването на БСП с разделителни линии от Нинова и компания.

Красимир Янков, който прочете декларацията за напускане, говори за загубените избори от левицата, откакто начело е Нинова, като последните бяха частичните избори по места, проведени в последните дни. Според него има “деидентификация на идейната рамка на БСП”.

“Съучастието ни е нелогично. Единствено логично оттеглянето ни от участие в ПГ на БСП за България”, заяви той.

Янков обяви, че мандатът на Корнелия Нинова е пълен провал. Оставаме социалисти, заяви Янков, въпреки че той хвърля и партийния билет. Той уточни, че напускащите ще доизкарат мандата си като независими народни представители.

Ниската резултатност на алтернативните опозиционни политики през изминалия 4-годишен период се прикриваха зад имитации на активности, сред които “Визия за България”, посочи Красимир Янков.

Нейната уж активност се поддържаше от сайтове и телевизия, допълни той, цитиран от “Фактор.бг”.

Партията намаля с 30 на сто. В тази среда нашето съучастие е нелогично. След нас ще останат неполучения отчет за финансовото състояние на партията и многобройните жалби срещу противоуставните правила за избора на лидер и членове на ръководството.

Затова единствено логично е оттеглянето ни от ПГ на БСП и прекратяването на членството ни в БСП, посочи още Янков.

Според Валери Жаблянов, “БСП завивава надясно под благия поглед на българската олигархия”. Напускането на парламента за три месеца нанесе непоправим удар върху парламентарната дейност на БСП.

“Нашето отделяне от ПГ на БСП е мотивирано от несъвместимостта на нашите политически убеждения и политиката, която провежда ПГ на БСП, политика подчинена изцяло на популизъм”, заяви Жаблянов, цитиран от “Епицентър”.

Не приемаме БСП да е проводник на политическа конфронтация. България има нужда от консенсус, а партията на Нинова се движи в обратната посока, неразпознаваема за истинските привърженици на левицата, заяви Жаблянов.

БСП може да загуби изборите въпреки голямата победа на прекия вот и конгреса, ако освен шестимата още напуснат парламентарната група.

bgsniper.com

Подобни новини

Вашият коментар