Цветан Цветанов и братя Вълневи перат пари?

Цветан Цветанов и братя Вълневи перат пари?

Касичка на бившия втори в ГЕРБ Цветан Цветанов ли са братята Павел и Румен Вълневи разследват няколко независими български и международни организации и медии. Разследването ще завърши с доклад до MONEYVAL – общоевропейска организация на 47 европейски държави, на която е възложена задачата да оценява спазването на основните международни стандарти за борба с изпирането на пари и финансирането на тероризма.

Има данни, че през свои доверени лица бившият вътрешен министър и вицепремиер от първия кабинет на Бойко Борисов е разпределял огромни суми към фирми за строителни ремонти, включително и саниране на множество сгради с европейски средства. Има сериозни съмнения, че част от тези пари са връщани обратно към Цветан Цветанов и неговите поставени лица под формата на незаконни комисиони и са разпределяни към лични сметки и партийни каси. Последното влиза в полезрението на европейската служба за борба с измамите ОЛАФ (The European Anti-Fraud Office – OLAF) след щателно подаден от България сигнал, твърди anteni.bg.

От друга страна Цветан Цветанов показно води луксозен начин на живот и демонстрира несъотвестващ с доходите си стандарт.

Съмненията, че Цветанов влиза в корупционни схеми, започват още с първото разкритие за придобиването на 6 апартамента в столицата. Разследването по този казус бе заметено доста набързо. Сега журналисти и общественици ще настояват за второ разследване, включително и за международно съдействие.

Цветанов е последователен в опитите си да се измъкне чист и опитва пак да си отвори политически чадър. За целта той влиза шумно и агресивно в политиката с новия си проект „Републиканци за България“, след като в началото на 2019 година бе принуден да напусне парламента и всички ръководни постове в ГЕРБ заради втори скандал, свързан с придобиването на луксозен апартамент със собствен асансьор от фирмата „Артекс“.

Любопитно е, че в новия политически проект на Цветанов, създаден в „Интер Експо Център“ в столицата, заместник-председател стана Павел Вълнев. Заедно с брат си Румен Вълнев, той ще е един от основните спонсори на проекта.

Според международното разследване именно от връзката Цветанов-Вълневи най-вероятно ще изскочат прелюбопитни данни за пране на пари от България. Иначе историята на двамата братя, които тръгват с един куфар към Америка и стават приказно богати в Чикаго е добре позната у нас.

Паметливи припомнят, че преди време братя Вълневи бяха собственици на бившата телевизия BiT. Преди да я продадат в тази телевизия се подвизаваха любими на Цветанов журналисти от силните му години в ГЕРБ. Впоследствие телевизията бе продадена, фалирана и унищожена.

Според запознати няколко български и чужди неправителствени организации подготвят сигнал за възобновяването и на делото за шестте НЕ-та по което Цветанов получи ефективна присъда и на последна инстанция изненадващо бе оправдан. 

Основният текст е на Лупа.бг

Подобни новини

Вашият коментар