Десислава Йорданова с молба да напусне след разследване на Нова ТВ за дипломата й менте

Десислава Йорданова с молба да напусне след разследване на Нова ТВ за дипломата й менте

Дъщерята на депутата от БСП Георги Йорданов напуска община „Родопи“

От Градския съвет на БСП в Пловдив пък са взели решение тя да не заема и да не кандидатства за ръководни постове

Десислава Йорданова е подала молба за напускане на  Община „Родопи“ в Пловдив, където заемаше пост като главен експерт в отдел „Образование“. Това потвърдиха от ръководството на Общината за Нова ТВ. От Градския съвет на БСП в Пловдив пък са взели решение тя да не заема и да не кандидатства за ръководни постове в близката една година. Как обаче се стигна дотук?

Предишно разследване показа как без да имаш висше образование степен „бакалавър“, можеш направо да завършиш и да вземеш диплома с магистърска степен, а след това – с документа да те назначат като главен експерт в общинска администрация. Това е случаят на пловдивчанката Десислава Йорданова, която вече е с анулирана диплома от Медицинския университет в Пловдив.

Последваха реакции. Прокуратурата в Пловдив веднага се самосезира,  а Икономическа полиция започна разследване. Йорданова бе призована на разпит. Съпартийците й от града под тепетата също реагираха.
Десислава Йорданова обяви в медиите, че има завършено висше образование степен „бакалавър“.

В разследването бе показана дипломата за завършено висше образование степен „магистър“ на Десислава Йорданова. От документа става ясно, че през 2010 г. почти с отличие тя завършила специалността „Здравен мениджмънт“. През 2009 г. Пък Йорданова кандидатства в Медицинския университет с молба, в която посочва , че освен платена такса прилага и копие на диплома за завършено висше образование в ПУ „Паисий Хилендарски“.

От Медицинския университет обаче откриха единствено служебна бележка, в която  е посочено, че Десислава Йорданова има  завършено висше образование в ПУ „Паисий Хилендарски“ във Факултет „Икономика“- специалност „Маркетинг и Мениджмънт“. Прави впечатление, че името на университета е  изписано с правописна грешка.

Установява се, че Йорданова няма как да е завършила във Факултета по „Икономика“ в ПУ „Паисий Хилендарски“, защото такъв не съществува там. Няма и такава специалност „Маркетинг и мениджмънт“, категорични са от ръководството на университета.

Стана ясно също, че от Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ не е издавана „Служебна бележка“ на Десислава Георгиева Йорданова, защото  университетът няма практика да издава подобни бележки. Там се издава само уверение върху бланка на Университета.

В очакване най-сетне тя да представи диплома за завършен „бакалавър“, както няколко пъти обещава в кореспонденция и в телефонни разговори, дипломата й от Медицинския университет беше анулирана с решение на Академичния съвет.

Дипломата е заличена от всички регистри на Медицинския университет. Разследване започна и Десислава Йорданова бе разпитана в Икономическа полиция.

Интересен е фактът, че Георги Йорданов е бил ръководител на катедра в МУ, когато дъщеря му е завършила „магистър“ там.
„Доцент Йорданов е част от Академичния състав на нашия университет и  въпреки политическата кариера, която той прави, все още е член на този Академичен състав, хабилитирано лице е в една от уважаваните катедри“, обясни проф. д-р Мариана Мурджева, ректор на Медицински университет-Пловдив.

Проверка за истинността на дипломата на Йорданова за завършен бакалавър направиха и от Градския съвет на червените в Пловдив.

“Това си е престъпление. Това не е грешка и прошка. Всъщност не знам, може би органите трябва да се сезират и да се вземат мерки. Това не е извършено само от един човек – примерно, да кажем, само от нея. Учудващо е да нямаш бакалавърска и магистърска степен, и да те назначат за главен експерт. Аз се усмихвам, обаче би трябвало органите да се занимават с това нещо. Замесени са много хора, поне аз така мисля“, каза областният председател на БСП в Пловдив Георги Гергов.

Той назначи проверка, последваха реакции и въпреки това Йорданова бе избрана за член на Националния съвет на партията по време на Конгреса на червените в София.

Проверката на Районна прокуратура – Пловдив трябва да приключи в срок до един месец или в края на октомври.

Подобни новини

Вашият коментар