Очаквано! Караянчева оцеля след епична битка в парламента

Очаквано! Караянчева оцеля след епична битка в парламента

Цвета Караянчева оцеля на поста си след драматични повече от четири часа  словестни битки в парламента, в които политическото противопоставяне доби особена острота

Със 125 гласа парламентът отхвърли предложението за оставка на Цвета Караянчева като председател на Народното събрание

Искането за оставка бе входирано с 96 подписа от групата на БСП и ДПС.

Първоначално „за“ оставката на Караянчева гласуваха 97 народни представители, „против“ – 125 и без „въздържали се“.

Проектът на решение бе прегласувана по искане на председателя на ПГ на ГЕРБ д-р Даниела Дариткова и отново отхвърлено с 97 гласа “за”, 126- “против” и без “въздържали се”.

Искането за оставка подкрепиха 68 депутати от БСП и 24 от ДПС и част от независимите депутати. Всички останали гласуваха против оставката на Цвета Караянчева.

След отхвърлянето на предложението депутатът от ГЕРБ Евгени Будинов подари цветя на Цвета Караянчева.

Тя благодари за подкрепата и призова за продължаване на заседанието по дневния ред.

“Уважаеми колеги, благодаря за подкрепата. Ще оправдая доверието”, каза още Караянчева.

Гласуването дойде след бурни дебати в пленарна зала, които излязоха от политическия диалог и прераснаха в лични нападки.

Мотивите на опозицията бяха – Караянчева не спазвала Конституцията, уронила престижа на Народното събрание, превърнала го в придатък на Бойко Борисов, изолирала медиите в мазето и др., заради което сама трябвало да си тръгне. Защитата на управляващите – тя че била добър човек, че имала подкрепата на ГЕРБ и др., заради което искането трябвало да бъде изтеглено.

В реплика Антон Кутев от БСП каза, че Караянчева може и да е добра жена, но депутатите няма да се женят за нея. Той обяви, че тя е една от виновниците политическият елит да е превърнат в блато.

Колегата му Александър Симов каза, че не знае какъв човек е Караянчева, но като председател на парламента е пълен провал и трябва да си тръгне. По думите му тя само кадрувала в Кърджали, а хората от града ги било срам и от дарените стари килими на театъра, и от това, че ги посрещали с хихикане, защото всички свързвали това красиво място с председателя на 44-ия парламент.

Уважаема госпожо, кърджалийска мъченице”, обърна се Хамид Хамид към Караянчева, която по думите щяла да се запомни – ако въобще с нещо – само с кратката, но категорична оценка на партийния председател на ГЕРБ, с която всички били съгласни. След това той я критикува, че парламентът не се е произнесъл за несъвместимост за член на Централната изборна комисия. Цитирайки изказването на Караянчева от Лом, Хамид каза, че тя принизявала авторитета на Народното събрание до “цех за производство на градински изделия”.

В опит да защити Цвета Караянчева депутатът от ГЕРБ Вежди Рашидов обяви, че премиерът Бойко Борисов не е на повикване, не е част от Околовръстния път, за да идва в парламента, когато БСП поиска. Той каза на Корнелия Нинова ако има любов, да покани Борисов на ресторант и да се разберат като мъже. Накрая поиска отзоваването на Елена Йончева от Европейския парламент заради критичната резолюция срещу България, която по думите му била пълна с лъжи.

В подкрепа на Цвета Караянчева се изказаха и депутатите от ГЕРБ Красимир Ципов, Десислава Атанасова и Александър Ненков. Според втората всички партии искали да изолират медиите в мазето, а третият смята, че социалистите се държат като онези 80% от хората, които по изказване на депутата Иво Христов били дебилни.

Според Милена Дамянова от ГЕРБ целта на опозицията е да омаскари Караянчева, за да дойде тя на власт. “Не мога да се съглася, че живеем в България на омаскаряването, а не в България на честта”, каза тя.

Цвета Караянчева срещу народа. Това е битката”, отвърна Антон Кутев и обяви, че ще подари тениски “Системата ни убива” на депутатите, тъй като не работят в полза на гражданите. Той каза, че ГЕРБ са превърнали политиката в калчища и трябва да си ходят, защото всички са безсмислени.

Дъно” – така накрая Корнелия Нинова нарече предложението на Рашидов да се види с Борисов в ресторант. Според нея след този дебат е спасително за България парламентът да бъде разпуснат веднага. И повтори, че неофициално управляват ГЕРБ, ДПС и “Обединени патриоти”.

В изказването си Караянчева отново защити премиера, нападна президента Румен Радев и обвини БСП и ДПС, че искат да са във властта през задния вход. Тя каза, че е имало моменти, в които злорадството я е карало да иска “да изчезне или да се хвърли от някоя канара в Родопите”, но честта й не може да бъде отнета от опозицията.

Моята чест не е функция на вашата оценка. Моята чест не може да бъде отнета най-малко от вас“, завърши Цвета Караянчева, а от страната на БСП викаха “Оставка”.

Подобни новини

Вашият коментар