Борисов от Брюксел: Децата на училище, карантината да е до 10 дни

Борисов от Брюксел: Децата на училище, карантината да е до 10 дни

Вълната от новозаразени върви нагоре, не само в България, но и в цяла Европа. Всичко е функция на това доколко спазваме мерките и доколко позволяваме на вируса лесно да се предава от човек на човек, пише още той

Над 120 000 лева на ден харчим за тестове, заповядал съм карантината да се намали на 10 дни. Това коментира премиерът Бойко Борисов преди втория ден от заседанието на Европейския съвет в Брюксел.

Относно пандемията от COVID-19, Борисов заяви, че най–после ЕС има общ план за действие,изработен от ЕК. Той похвали еврокомисията, която този път се била потрудила доста, но не пропусна да отбележи, че сме закъснели с плана.

„Най-после имаме един общ план за действие срещу COVID-19 от Европейската комисия. Но според мен сме закъснели. Трябваше да го направим още през юли, а не сега в панически действия много от държавите членки да предприемат мерки и да се стига до разнобой в действията,“ отбеляза премиерът като даде за пример как едни държави обявявали извънредно положение, трети пък затваряли ресторанти и кафенета.

“Единственото, което мога да обобщя, носенето на маски не предпазва напълно, но концентрацията на вируса е по-малка. Доказано е, че маската предпазва, макар и не напълно. Второто важно е спазването дистанция, третото – дезинфекцията”, каза Борисов.

Премиерът призова да се спазват мерките в заповедите на здравния министър и уточни, че именно така няма да се налага други. Именно така в ресторанти и дискотеки да се спазвало дистанция, същото и в училищата. Борисов изтъкна, че децата трябва да ходят на училище, защото иначе нанасяне вреда върху психическото им здраве. От думите му стана ясно, че сутринта е разговарял с просветния и здравния министър, като е разпоредил децата да ходят на училище и да намалят карантината на 10 дни. Премиерът отново препоръча да се спазва дистанция.

Иначе в началото Борисов коментира и зелената сделка. Той изтъкна, че това е проблем за България и още няколко държави като Полша и Чехия, които имат този ресурс като въглищата и го използват активно. Определи съвета като тежък, но той трябвало да бъде подготовка за декември месец, когато трябвало да се вземе окончателното решение. Премиерът е представил проблемите на България, каквито имат и други държави членки, във връзка с постигането на климатична неутралност в ЕС до 2030 г.

Борисов изтъкна, че искането е за 60% намаление на вредните емисии, но Съвета ще върви към намаляване с 55% до 2030 година. По думите му именно затова много бързо различните страни трябва да намерят алтернатива.

“Много работа ни чака в България по зелената сделка и то без популизъм и партийност”, изтъкна Борисов и поясни, че трябва да има свиване на вредните емисии и даде да се разбере, че има различни варианти за това.

“Дали от вредните емисии на автомобилите, от централите или други сектори на икономиката”, каза той.

Накрая поясни, че във втория ден от заседанието на Съвета ще обсъждат отношенията с Африка, тези между Кипър и Турция, както и казуса с Алексей Навални.

Малко по-късно премиерът написа във Фейсбук, че вълната от новозаразени с COVID-19 върви нагоре, не само в България, но и в цяла Европа. “Всичко е функция на това доколко спазваме мерките и доколко позволяваме на вируса лесно да се предава от човек на човек. Затова апелирам за дистанция, дезинфекция и носене на маски”, написа премиерът. Той допълва, че мерките които страната ни взима са достатъчни.

“Грижим се и за психическото здраве на хората. Апелирам за повече самоконтрол и отговорност. В България добре имаме добре разписани правила от Министерството на здравеопазването и, ако всички ги спазваме, няма да се налага въвеждането на нови. Убеден съм, че децата трябва да ходят на училище. Благодаря на учителите, които ежедневно, отговорно и с грижа дават знания на децата в класните стаи.

Карантината у нас ще бъде намалена на 10 дни. Българската държава е осигурила необходимия брой тестове, за да може лекарите да вършат своята работа”, завършва той.

Подобни новини

Вашият коментар