Недостигът на кадри – едно от основните предизвикателства пред болниците у нас

Недостигът на кадри – едно от основните предизвикателства пред болниците у нас

Най-голям е дефицитът на медицински сестри

Недостигът на кадри е едно от основните предизвикателства пред болниците, особено в условията на COVID-19 – около това твърдение се обединяват голяма част от държавни, общински и частни болници, участвали в допитване, направено в рамките на проекта „Индекс на болниците”, съвместно с Медицинския университет във Варна. Проучването е извършено в периода август-септември сред 55 болници. Резултатите бяха представени по време на дискусия в петък, информира Радио Варна.

Управителят на НЗОК Петко Салчев каза, че проучването е направено преди решенията на НЗОК да се повишат цените на клиничните пътеки и подчерта, че институцията е подкрепяла лечебните заведения. Той заяви, че няма да се съгласи директори на регионални здравни инспекции или на болници да създават нови структури, наречени „COVID отделение”, за да търсят финансиране от НЗОК. Няма да сключваме договор. по която и да е клинична пътека, ако за нея няма осигурени специалисти, каза той.

Друг сериозен проблем е недостигът на финансиране на болниците, показват данните.

От запитаните мениджъри на болници 62 на сто отговарят, че болницата, която ръководят, страда от липса на достатъчно персонал. Дефицит на персонал изпитват 71 на сто от общинските и областните болници, както и 62 на сто от държавните. Кадри липсват в 44 на сто от частните болници. Най-голям е дефицитът на медицински сестри, като проблемът се посочва в 100 процента от общинските болници.

Близо 90 на сто посочват, че нямат нито един или имат до двама лекари инфекционисти в лечебното заведение, а 27 на сто нямат нито един или имат до двама реаниматори. Най-силна нужда от реаниматори има в държавните и в областните болници. Нямат резерви сред медицинския персонал 71 на сто от болниците, а 64 на сто нямат резерв от отделения, които да трансформират за пациенти с COVID-19.

След настъпването на пандемията 91 на сто от болниците изпитват финансови затруднения, като това се отнася за 100 процента от общинските и областните болници. От директорите на болниците 43 на сто казват, че финансовото състояние на лечебното заведение в бъдеще ще се влоши.

Близо 80 на сто от запитаните директори посочват, че разполагат с достатъчно дезинфектанти и лични предпазни средства, както и че се чувстват спокойни за осигуреността си с апаратура и медикаменти по отношение на предстоящия период есен-зима.

Не биха се съгласили да лекуват пациенти с COVID-19 в 24 на сто от болниците, ако ситуацията през есента и зимата се усложни. Изцяло без негативна нагласа за прием и лекуване на такива пациенти са областните болници. В две трети от болниците може да се очаква съпротива от персонала, ако се наложи да приемат или да приемат още пациенти, заразени с коронавирус.

Подобни новини

Вашият коментар