Явор Дачков: Това е гаф на президентската администрация, а не на нейните врагове

Явор Дачков: Това е гаф на президентската администрация, а не на нейните врагове

Президентът се срещна с шефа на ВВС ген. Димитър Петров в петък. В събота Петров се е почувствал зле, а в неделя е знаел, че е болен от Ковид. До колкото виждам е близък с Радев и е абсурдно да мислим, че президентът не е бил уведомен затова още в неделя, преди да замине за Естония.

Според министъра на здравеопазването е бил осведомен. Дори и да не вярваме на Ангелов, работата на администрацията на президента е да знае този факт и да изчисли последствията от него.

Работа на неговия екип е да прецени как трябва да действа. Да съгласува с естонската страна това обстоятелство и т.н. Това, че е имал отрицателен тест в понеделник няма никакво значение, както личи и от реакцията на неговите домакини от Естония, които любезно го изгониха от страната си. Те са го направили, защото имат протокол, а не защото българските противници на Радев са направили интрига като в турски сериал.

Последното е нелепо обяснение. Това е гаф на президентската администрация, а не на нейните врагове. Радев се подложи на тепсия на последните, а те само му удариха едно рамо по пързалката. Това е политиката. Ако Радев не го е разбрал три години след като е президент, толкова по-зле.

Много е наивно да мисли, че ще вика на площада “Мутри, вън!” и да не очаква ответна реакция от мутрите, които са и по-печени в тази игра. Каквато и конспирация да са му направили в Естония, няма извинение затова, че не е предвидил реакцията на естонската страна в която отива три дни след като се е ръкувал със заразен.

Независимо от интерпретациите тук, резултатът е следният – Естония отмени официална държавническа среща и изпрати по живо по здраво и предсрочно българския президент, което не се е случвало. Това е гаф на българския президент. Фенската защита в този случай не помага, а вреди.

Радев е на година от следващите избори, а вторият му манда изглежда все по-голям мираж. Мисля, че този случай е последният знак, който му се дава, за да има време да промени нещо в своето поведение и най-вече в своята администрация. Най-глупавото, което може да направи е да вярва във високия си рейтинг, ограничените си правомощия и да упорства в евтиния образ на жертва, която лошите мутри атакуват ежедневно, защото е Дон Кихот в политиката. Мисля, че Румен Радев има далеч по-голям потенциал, но времето, което му остава, за да го развие е все по-малко.

На снимката – вечерта в понеделник, 19 октомври, естонците не са допуснали Радев на официална вечеря и са му казали, че си тръгва, а на сутринта прессекретариата на президентството пуска съобщение за начало на посещението.  

Подобни новини

Вашият коментар