На село в Долище – живееш на село, работиш във Варна, пътуваш на автостоп

На село в Долище – живееш на село, работиш във Варна, пътуваш на автостоп

Янка  Дженкова живее в Долище, община Аксаково но работи в хотел в центъра на Варна.

За съжаление, след проблемите с коронавируса , автобусът до Варна и обратно, пътува само два пъти седмично .

Хората са принудени или да пътуват на автостоп, или да търсят  хора с лични автомобили от селото.

 

Дженкова  е внесла подписка с 52 подписа в община Аксаково с искане да се намери вариант за решаване на проблема.

Село Долище се намира на  18 километра от Варна – на територията на община Аксаково. Има сведения, че територията му е била обитавана още по времето на траките.

В село Долище с постоянен адрес са близо 300 души. А неофициално през лятото техния брой достига до хиляда и осемстотин.

Заради близостта си до областния град, природата и чистия въздух село Долище е предпочитано място за живеене от стари  и млади:

Сборът на село Долище е на 24 май. Навремето се е празнувал богато, с голяма програма и с участието на самодейните състави от селото.

1936 година е създадено читалището, като в самото начало сградата помещава училището.

За неговата история говори Донка Павлова:

Много са доказателствата, че територията, на която е разположено днешното село е била обитавана още по времето на траките. Тракийското златно съкровище от Долище няма аналог в богатите на тракийски находки български земи. Открито е случайно, при разширение на пътя за селото през 1962 г., когато е разрушена доста ниска надгробна могила, в която е бил погребан заможен тракиец.

На сладки и благи приказки в кметството в живописното село Долище сме:

В края на село Долище, посока Новаково, има конна база. Стопанисва я републиканският шампион по конен спорт Къню Тодоров:

Прекрасно е усещането да си в гора сред коне. Село Долище е разположено в живописната Батовска долина, която е единствената клисура между гр. Варна, Черно море и река Дунав. Идете, когато имате време, на село, хубаво е- близо до природата, животните и хората.

БНР Варна

Подобни новини

Вашият коментар