До 200 лв. спестяваме от годишен данък при ремонт на дома

До 200 лв. спестяваме от годишен данък при ремонт на дома

При легален ремонт на дома потребителите може да спестят до 200 лв. от годишния си данък. Това предвиждат изменения в Закона за данък върху добавената стойност (ЗДДС), приети на първо четене със 7 въздържали се и без „против“ от Комисията по бюджет и финанси към НС.

Данъчното облекчение може да се ползва само от собствениците на жилището, но не и от наематели. Ремонтът трябва да са извършен от българска фирма, от която да има документ за свършената работа – бележки, фактури и пр. Ако имотът има няколко собственици, всеки може да използва облекчението, стига общата сума да не надвишава 2000 лв. Тъй като налогът е 10%, това означава, че максималната сума, която може да бъде спестена като данък, е 200 лв. Изискване е облекчението да се използва само за един имот, който е жилище и не се ползва като офис. Мярката е предложена от приходната агенция. “Тя е насочена към облекчения за физическите лица и може да доведе до изсветляване на сектора”, каза председателят на ресорната комисия Менда Стоянова. Всички обстоятелства около ремонта трябва да се запишат в годишната данъчна декларация.

През 2021 г. гражданите отново ще могат да използват отстъпка до 5 на сто от данъка за довнасяне при подадена е-декларация. С измененията се допълва, че отстъпката не може да надвишава 500 лв. Чрез Закона за ДДС се правят промени и в данъчния календар за бизнеса. Срокът за деклариране и внасяне на годишния данък ще е от 1 март до края на юни. Същото важи за едноличните търговци и земеделците. “Това е в подкрепа на бизнеса, договорено е с него”, коментира Стоянова. Справките за изплатени доходи ще продължат да се подават до края на февруари.

Изискванията за касовите апарати стават по желание на търговеца. Текстовете допускат търговците доброволно да използват софтуер за управление на продажбите (СУПТО), включен в регистъра на приходната агенция. „Промените за СУПТО са подкрепени от петте работодателски организации“, каза Людмила Петкова от финансовото министерство.

По време на дебата от БСП попитаха защо законопроектът не е внесен по-рано. “Докога ще я караме така? Какво правихте досега – до края на октомври?”, попита депутатът Румен Гечев. Представители на тютюневи фирми пък поискаха увеличаване на акциза върху цигарите с 3% от средата на 2021 г. От бранша аргументираха искането си с факта, че акцизната ставка у нас е най-ниска в Европа, а при предстоящото й увеличаване с нова европейска директива, това ще доведе до шоково поскъпване на тютюневите изделия и ще увеличи контрабандата.

България има най-ниската акцизна ставка за цигарите от 90 евро за хиляда къса, докато в останалите европейски държави тя отдавна е над 100 евро, съобщи пред депутатите Кирил Георгиев от една от тютюневите фирми. От финансовото министерство отвърнаха, че последните разговори за промяна в директивата за акциза са от първите месеци на тази година и всяка промяна трябва да се приеме единодушно от всички страни – членки на ЕС.

Подобни новини

Вашият коментар