Хотелиери и ресторантьори искат държавата да поеме водата, тока и заплатите на служителите

Хотелиери и ресторантьори искат държавата да поеме водата, тока и заплатите на служителите

Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация призовава правителството да приеме кризисен пакет от икономически мерки за спасение и съхранение на стопанските субекти от сектор туризъм, пишат от БХРА в своя призив за спасяването на туризма

Ето какво се казва в него:

Ние искаме кризисен план за спасяване на един от стратегическите и приоритетни отрасли, произвеждащ до 13% от БВП на Република България. Това пише в писмо, което БХРА изпрати днес до премиера Бойко Борисов с копие до вицепремиера и министър на туризма Марияна Николова и коалиционните партньори от Обединени Патриоти Валери Симеонов и Красимир Каракачанов.

Туристическият сектор през последните години бе отличникът на икономиката и нямаше нужда от подкрепа. Не само допринасяше за приходите в бюджета, но и водеше до развитието на още сектори в икономиката като земеделие, търговия, транспорт, промишленост, строителство, производство на мебели, козметика, текстил и други. Днес обаче ситуацията не е такава, затова от БХРА настояваме за генерална подкрепа за спасяване на индустрията, от която зависят толкова други сектори и пакет от икономически мерки, които да се предприемат целево за оздравяване, тъй като физическото оцеляване на сектора е поставено на карта.

Колко важен е туристическият сектор не само за българската, но и за европейската икономика говори и фактът, че ЕС отпуска над 600 млрд. евро за своите страни членки, с които да бъде подпомогнат секторът. За да се възползват от предвиденото финансиране за туризма и други мерки, които да доведат до устойчиво развитие на икономиките, държавите трябва да напишат национални планове и да ги внесат в ЕК до април 2021 г. От Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация призоваваме мерките, които ще включи България в този план, да бъдат дискутирани и одобрени от бизнеса заедно с МТ.

От Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация настояваме за кризисен икономически план с мерки, които да подпомогнат бизнеса да оцелее в условията на пандемията:

– Да се гарантира от Правителството включването на туризма като приоритет в националния план за възстановяване.

– Да се поемат за срока на пандемичната обстановка всички стопански разходи за ток, вода, отопление, наем и определена процентна част от работните заплати и цялата работна заплата на служителите на онези компании, които регистрират спад в оборота над 30% спрямо 2019 г.

– В случаите, когато икономическата дейност на туристическите предприятия се замразява временно с държавен акт като заповед на здравния, туристическия или други министри, държавата да поеме гореизброените разходи за наем, ток, вода, отопление, както и 100 % от дължимите трудови възнаграждения на заетите лица по трудов договор, здравните и социалните им осигуровки. Поради невъзможност и забрана да бъде извършвана стопанска дейност за съответния период работодателят се освобождава от задължението да заплаща съответните данъци и такси.

– Да се подкрепи на държавно ниво искането на Европейската асоциация на хотели, ресторанти, заведения и кафенета ХОТРЕК, на която БХРА е единствен пълноправен член за България, за временно уеднаквяване в ЕС на ДДС ставка от 5% за туристическия сектор. По този начин ще се запазят работни места, ще се спаси структуроопределящ за икономиката отрасъл, а приходите ще се върнат в хазната.

– Туристическите бизнес предприятия да бъдат разглеждани като средни, а не малки такива, въпреки че заради сезония характер на дейността си често не отговарят на критериите за нает брой работници.

– Да се разсрочат кредитите на туристическите компании с 4-5 години, като освен това им се отпуснат и оборотни средства, тъй като до 15 юни не се очертава да има каквито и да е постъпления за сезонните летни хотели. Под въпрос са и приходите на зимните места за настаняване и заведения предвид задаващия се непредсказуем сезон.

– Докато се приеме временната мярка за 5% ДДС за туризма в целия ЕС, да се намали ДДС на доставките на храна на 9 на сто от заведенията за хранене, категоризирани по Закона за туризма, като по този начин се изравни с ДДС ставката, действаща в момента за сервираната в заведенията храна.

– Да се предоставят ваучери за настаняване подобно на ваучерите за храна, за да можем да активираме българския пазар, а всеки работник сам да прецени за какво да похарчи необлагаемата сума към заплатата му.

– Да се предоставят ваучери за здравна превенция, които да се ползват не само в държавните бази, а във всички места за настаняване.

– Да се ускори издаването на визи, най-вече онлайн. Подобно облекчение е най-необходимо за съседните държави и за Русия, като механизъм за стимулиране на пазара в трудните условия, в които е поставен бизнеса.

От БХРА настояваме и всички бъдещи противоепидемични мерки, чието налагане предстои с цел защита на здравето на хората и забавяне на разпространението на панедемията и засягат туристическия сектор, да бъдат обсъждани предварително с представители на всички национални организации. Освен това сме категорични, че за да е успешен един бизнес той трябва да работи по правила и да има предвидимост. Затова и призоваваме за ясен план при каква степен на заболеваемост ще затварят заведения и хотели и при каква степен на заболеваемост ще се отварят.

От Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация апелираме към правителството за пореден път да не ни хвърлят по някоя мярка като риба, с която да закусим, а да ни помогнат да закърпим пробитата мрежа на туризма чрез кризисен план за спасяване на сектора, така че да храним не само себе си и нашите семейства, но и да продължим да сме гръбнакът на българската икономика.

Подобни новини

Вашият коментар