Условна присъда и 500 лева глоба за провадиец, крил данъци

Условна присъда и 500 лева глоба за провадиец, крил данъци

41-годишен мъж от Провадия бе осъден от Окръжния съд във Варна, след като се призна за виновен в извършването на данъчно престъпление, съобщават от прокуратурата.

Подсъдимият призна вината си затова, че на 28 март 2017 г., като пълномощник и управляващ търговско дружество, укрил данъчни задължения по Закона за корпоративното подоходно облагане в размер на 4376.59 лв. При подаване на годишна данъчна декларация за дейността на дружеството, подсъдимият използвал неистински фактури, с които осчетоводил неосъществени сделки с билки на обща стойност 43 765.94 лв.

Отчитайки самопризнанията и чистото му съдебно минало, състав на Окръжния съд му определи наказание лишаване от свобода за срок от 8 месеца, чието изтърпяване отложи с три годишен изпитателен срок, както и глоба в размер на 500 лева. Подсъдимият дължи и още 513 лв. разноски от досъдебната фаза на процеса.

Уважен бе граждански иск от страна на Министерството на финансите на РБ в размер инкриминираната сума от 4376.59 лв., считано с лихвите от датата на увреждането на бюджета.

Присъдата няма да бъде протестирана, допълват от окръжна прокуратура.

Подобни новини

Вашият коментар