Словения подкрепи Унгария и Полша в спора им с ЕС

Словения подкрепи Унгария и Полша в спора им с ЕС

Словенският премиер Янез Янша изрази подкрепа за Унгария и Полша в спора им с ЕС, осъждайки на свой ред механизма, свързващ достъпа до европейски фондове със спазването на върховенството на закона, предаде АФП.

“Само независима юридическа институция, а не политическо мнозинство, може да каже какво е правова държава”, писа Янша в писмо, изпратено до председателя на Европейския съвет Шарл Мишел.
По-рано този месец премиерите на Полша и Унгария изпратиха подобни писма до европейските лидери. Те заплашват да наложат вето на бюджета за 2021-2027 г., ако бъде включено условие достъпът до европейски фондове да зависи от спазването на върховенството на закона от страна на съответните правителства. Както Полша, така и Унгария са обект на европейски процедури за подкопаване на независимостта на съдебната система, медиите и неправителствените организации. След обвързването на превода на фондове със зачитането на върховенството на закона двете страни рискуват да загубят милиарди евро финансиране от ЕС.

Подобни новини

Вашият коментар