Евелина Славкова: Икономическите страхове на хората са все по-големи

Евелина Славкова: Икономическите страхове на хората са все по-големи

Най-много са младите хора, които са против локдаун на държавата

Дали да бъде затворена държавата – тук страхът е по-голям за разлика от притесненията за здравето. Само 12% подкрепят тази крайна мярка. Особено младите хора, те в най-голяма степен не подкрепят затварянето на държавата. Много ясно се вижда – че трябва да се намери златната среда, защото икономическият страх очевидно вече е по-голям. Това коментира в студиото на Нова ТВ социологът от „Тренд“ Евелина Славкова.

44% от хората нямат спестявания, затова хората се притесняват, че ако бъде наложен локдаун, ще загубят работата си или ще бъдат лишени от доходи, които са им нужни за да живеят, посочи още Славкова и припомни, че само преди няколко месеца делът на тези хора е бил 22%.

Що не отнася до отношението на хората към ваксината срещу Ковид-19,  45% от анкетираните казват, че няма да се ваксинират. Но тук детайлите в нагласите са много, дори има и конспиративни, че ще ни слагат чипове, за да ни ваксинират. Малко са хората, които са готови да се ваксинират, а особено силно е колебанието сред жените. Тази тенденция е много опасна, защото могат да лишат децата си от ваксинация за други заболявания, които създават опасности от други пандемии.

Все повече хора не знаят кога ще се върнем към нормален начин на живот.  30% от анкетираните отговарят с притеснения за обозримото бъдеще. Тоест, страховете отново са се върнали.

А 41% от българите пък имат страхове за липсата на лекарства. Но засега не се е развил „синдромът на тоалетната хартия“, както в началото на пандемията, подчерта Славкова.

Подобни новини

Вашият коментар