Танева: Обвиненията на министър Емил Димитров са безпочвени, за първи път чувам за война с МРРБ

Танева: Обвиненията на министър Емил Димитров са безпочвени, за първи път чувам за война с МРРБ

По думите й колаборацията между ведомствата е станала много по-тясна, когато се подготвя новата програма, когато трябва да се изпълни целите на зелената сделка, когато има много по-амбициозни екологични амбиции

Скандалът във властта се разгаря!

Винаги сме имали пряка комуникация с министър Емил Димитров, понякога тя е малко затруднена. Това каза министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева от парламентарната трибуна в отговор на обиненията на министър Емил Димитров, предаде репортер на Агенция “Фокус”.

Обвиненията на министър Емил Димитров са обсолютно безпочвени, добави тя.

“Във връзка с изготвянето на Националния план за възстановяване, министерството с подкрепа на абсолютно всички брашнови организации в тази посока, предложи на Министерски съвет с ресорен вицепремиер Томислав Дончев изготвянето на този план и бяха на първо четене приети за цялостна рехабилитация на държавната “Напоителни системи”, коментира Танева.

Тя посочи, че в понеделник е говорила чисто в човешки план. “И дума не може да става за някакви заплахи. Да, ние сме в тежко време. Пандемия. Всеки преминава през изпитания, чувства недостатъчна грижа за себе си, но трябва да осъзнаваме отговорността на позициите, които заемаме и да работим по начин, който води до резултат и подобрява средата за обществото”, каза още Танева.

“Искам да дам отговор на тези обвинения, съждения, които бяха представени от колегата министър на околната среда и водите г-н Емил Димитров в началото на вашето пленарно заседание. Първо, искам да кажа, че ние сме колеги, винаги сме имали пряка комуникация, понякога малко затрудена. Последният ми разговор с него е от понеделник, изключително съжалявам, че трябва да влезем в това ниво на комуникации и тези наши комуникации да стават чак през пленарна зала. Когато за първи път разбрах, че той е проболедувал COVID, видях, че е наистина разстроен. Беше много афектиран в началото. В чисто човешки план, за заболяването и за грижите по възстановянето му”, коментира Десислава Танева.

Тя посочи, че МОСВ и МЗХГ имат общи теми.

“Нашите две министерства, съответно експертите по отделните дирекции винаги участват в работни групи, когато се решават въпроси”, каза още Танева.

По думите й тази колаборация е станала много по-тясна, когато се подготвя новата програма, когато трябва да се изпълни целите на зелената сделка, когато има много по-амбициозни екологични амбиции.

“Този разговор беше иницииран от мен, тъй като имаме четири теми, които стоят нерешени в МОСВ. Смятам, че по всички теми след 50-минутния разговор имахме все пак обща визия”, каза тя и изтъкна, че е изненадана от това, което е чула.

За пръв път чувам тезата за война с МРРБ, каза още министърът на земеделието, храните и горите.

“По повод твърдения за непредставени схеми на “Напоителни системи” на язовири. Колежката директор на “Напоителни системи” ме уверяваше, че още преди 20 дни са предоставени. Независимо от това още на другия ден в 9.00 сутринта беше в министерството с всички папки и документации. Искам наистина много коректно всичко да бъде представено. Извън това кметът на Бургас ми се обади може би преди доста време. Може би преди 3-4 седмици с молба да предоставим архивна налична проектна документация за друг язовир с тенденцията дали той може да бъде ползван за осигуряване на питейна вода. Дойде негов строетелен инженер, заместник-кмет, в архивата на едно от поделенията на министерството. Всичко, което е налично и го има, бе предоставено”, каза Танева.

“Второ, по отношение на твърденията за война с МРРБ – за първи път чух такава теза. По принцип МХЗХГ винаги има по-скоро различна визия с МОСВ, но не и с МРРБ. Нещо повече, има решение и доклад от оперативно заседание на МС от 13 октомври, в окето МЗХГ е подкрепило вариант за решение по отношение на водоснабядването на Бургас. Всичко, което е трябвало да бъде направено от нашата система по тези въпроси, е направено”, заяви още министърът.

“По отношение на обвинението за земеделието. Много тъжно. Няколко месец назад в началото на летния сезон, самият колега призоваваше през медиите във връзка със засушаването, че земеделските производители трябва сами да си търсят собствени водоизточници за напояване. В тази връзка пак казвам това може да се извади няколко месеца назад от медийни участия. След много комуникации с браншовите организации, след проведени срещи, се постигна едно съгласие между нас да бъдат инициирани промени. След като те бяха предложени, ние направихме обща експертна среща в МОСВ, на която присъствах аз, на която присъства и колегата и експертите на двете ведомства. Не бяха приети всички изменения. Всичко, което поискаха да отстраним, бе отстранено с изключение на обема, който може да ползва по облекчен режим регистрирани земеделски стопани, извън урбанизирани територии. Входираните промени от народни представители са в крайна сметка произведени с няколкомесечна комуникации с НПО в сектора и след тази среща в МОСВ. В Крайна сметка – това е предмет на гласуване в НС”, каза още Танева.

По думите й “Напоителни системи” по мярка 4.3 по Програмата за развитие на селските рйони ще бъдат рехабилитирани и пуснати в действие основни канали на стойност 50 млн. евро и ще се увеличи достъпът до площи, които могат да бъдат напоявани и до земеделските стопани, които могат да бъдат включени в тази система.

Подобни новини

Вашият коментар