КМЕТЪТ НА ОБЩИНА БЯЛА ИНЖ. ПЕНЬО НЕНОВ ПОДПИСА СПОРАЗУМЕНИЕ С МРРБ ЗА ИЗГРАЖДАНЕ НА БРЕГОУКРЕПИТЕЛНА ДАМБА

КМЕТЪТ НА ОБЩИНА БЯЛА ИНЖ. ПЕНЬО НЕНОВ ПОДПИСА СПОРАЗУМЕНИЕ С МРРБ ЗА ИЗГРАЖДАНЕ НА БРЕГОУКРЕПИТЕЛНА ДАМБА

Пешеходна алея ще свързва Бяла и Обзор до две години

Кметът на Община Бяла инж. Пеньо Ненов подписа споразумение с Министерство на регионалното развитие и благоустройството, чрез Областният управител на Варна Стоян Пасев за финансиране на изграждането на брегоукрепително съоръжение – тип дамба южно от рибарското пристанище.

„С подписването на това споразумение започваме същинската работа по един от най-дългоочакваните и ключови проекти за развитието на нашата община. Първоначалното задание за брегоукрепването на зоната южно от пристанището е изработено още през 1986 година, но не се е стигнало до неговото реализиране. През последните месеци заедно с експерти от министерството работихме изключително активно върху актуализирането и осъвременяването на проекта, тъй като от неговото създаване са минали повече от 30 години. Проектът ще бъде реализиран в рамките на 3 етапа.“ сподели Кметът на Община Бяла – инж. Пеньо Ненов.

Зоната южно от пристанището в град Бяла е регистрирана като силно свлачищна, брегът е стръмен и абразивните процеси са много агресивни. Последното свлачище е регистрирано преди две години, когато част от брега се откъсва и потъва в морето. Съоръженията от общоукрепителната схема ще защитят вече изградената инфраструктура и пристанището.

„Вярвам, че изграждането на подобно съоръжение ще допринесе не само за развитието на пристанището на града, но и цялостно ще подпомогне туризма в Бяла. Щастлив съм, че броени дни преди един от най-светлите християнски празници имаме възможността да обявим тази хубава новина.“ – допълни кмета на Община Бяла – инж. Пеньо Ненов.

Община Бяла и Областна администрация – Варна ще работят заедно по възлагането на обществените поръчки и реализирането на проекта.

Очаква се в началото на следващата годината да бъде обявена процедурата за избор на изпълнител за реализирането на първия етап от проекта.
Автор: www.byala.org

Подобни новини

Вашият коментар