ЗАЛЕЗЪТ НА ЦВЕТАНОВ

ЗАЛЕЗЪТ НА ЦВЕТАНОВ

В статии още от 2011-та г. са цитирани позитивните и окуражаващи изказвания на американските дипломати за Цветан Цветанов в началото на мандата на ГЕРБ.

Читателят може сам да прецени доколко анализът в тази статия съвпада с разминаването между очакванията на американците в началото и реалните резултати от действията на бившият вътрешен министър до сега.

И така, докато звездата на политика Цветанов бавно залязва независимо от енергията която влага в новите Републиканци (които всъщност са Демокарти под прикритие :-).

Цветан Цветанов – полицаят на България

Когато Цветан Цветанов влезе в българското правителство през юли 2009, секретни американски грами, изпращани от София към Вашингтон, разкриха силно усещане за надежда.

“Цветанов има солидна репутация на честно ченге”, вярвайки си, пишеше тогавашният посланик на САЩ в страната Нанси Макълдауни. Друг американски дипломат пък предполагаше, че “новото правителство има безпрецедентната възможност да прокара най-драматичните реформи за последните десетилетия”.

Но надеждите във Вашингтон оставаха някак неподкрепени по последните изтекли грами, публикувани от “Уикилийкс”.

Естеството на взаимоотношенията между Борисов и Цветанов през годините така и не се промени – Борисов винаги е бил водещата фигура, докато Цветанов винаги е бил, и ще си остане „вторият“, който за жалост обаче ВЛАСТТА през годините промени.

“Генерале, ще направя всичко възможно, за да не ви посрамя”, отвърна тогава Цветанов.

Още от вътрешен министър обаче Цветанов бе въвлечен в редица конфликти, както политически, така и в личен план. Някои анализатори дори предполагат, че именно още от тогава е наслагването на причините Борисов да отнеме властта на Цветанов в ГЕРБ.

Грандиозните полицейски акции понякога се оказваха не чак толкова успешни, тъй като бяха спъвани от това, което Комисията нарече “сериозни недостатъци в съдебната практика”. Заради тях България бе осъдена за стотици хиляди левове.

Сред провалите на Цветанов бе и полицейската операция “Октопод”. Една от основните цели на акцията бе предполагаемият лидер на престъпната група Алексей Петров.

“Ако делото на Петров приключи с осъждане, това ще бъде арест с историческо значение”, пишеха тогава таблоидите. Но това не се случи. Съдът по-късно заключи, че подобна криминална организация не е съществувала и Петров през бе свободен и дори се кандидатира за президент.

Дефектите в българската съдебна система, на които Комисията се спря най-подробно, отчасти обясняват антагонистичната връзка на Цветанов с институцията.

Като министър често си позволяваше да критикува съдиите, че оправдават хора, които според него са престъпници. И след като арогантно си позволи да ги заплаши и обяви, че ще кръщава полицейските операции на магистрати, които оправдават заподозрени, Българският хелзинкски комитет призова за оставката му.

Съдиите пък в отговор предположиха, че е бил проявен непотизъм, когато семейната приятелка на Цветанов – Владимира Янева, е била избрана за глава на Софийския градски съд.

Част от съдиите организираха бойкот в знак на протест, а малко след това съд отмени назначаването на Янева.

Реномето на Цветанов освен всички тези постоянни скандали най-вече бе подкопано от разкритията, че притежава шест апартамента в София. Част от тях, стана ясно, били наследени от роднини. Останалите пък купил със собствени пари. Но въпреки обвиненията прокуратурата се произнесе, че доказателства за данъчни измами няма, което допълнително нагнети омразата към Цветанов, тъй като за всички бе ясно, че ОФИЦИАЛНО ДОКАЗАНИ ПАРИ ЗА ТЯХ НЯМА.

Същото лято под въпрос бе поставена и почтеността на министерството му, след като стана ясно, че институцията е получила 3 млн. евро от бизнесмени и хора, свързани с местната власт. Подозренията за злоупотреба в обществото се засилиха и с откритията, че министерството, което е най-добре финансираната институция от правителството, е трябвало да харчи пари и за нещо съвсем основно като бензина.

Дори и малките неща през последните години понижаваха рейтинга на Цветанов. Дори и когато близкият му семеен приятел – известния певец Веселин Маринов, недообмислено изпя ода за полицията, песента се превърна в обект на подигравки, защото прозвуча като парче от комунизма.

С времето и най-маловажното обстоятелство свързано с Цветанов дразнеше българина!

Скандал след скандал, гарнирани с арогантното и нагло „Мен няма кой да ме накаже“ – доведоха дотам, че обществото като с гилотина отряза ИБЕЗТОВАНЕХАРЕСВАНИЯ ЦВЕТАНОВ и Борисов, както винаги направи това което милиони българи очакваха – НАКАЗА ГО!

И така политическата звезда на Цветанов започна вече явно да залязва. Това, за което дотогава се говореше „тихо и плахо“, започна да „се крещи“.

Имотите на Цветанов в цифри

На всички чашата с търпението преля след като стана ясно, че Цветан Цветанов си е купил жилище, което струва над 1 600 000 лева за скромните 400 000 хиляди с асансьор, който е само за него и му спира в хола!

Но нека да припомним

От разследването на в. „Галерия“ отпреди години стана ясно, че през 2004 г. бащата на Десислава и тъст на Цветан Цветанов получава пенсия от 139 лв., която през 2009 г. става 235 лева. Неговата съпруга пък се разписва през 2004 г. срещу 107 лв., а през 2009 г. вече взема 210 лева. Васил Георгиев си докарва допълнителни доходи, като продължава да работи, въпреки че е пенсионер. През 2004 г. за това той е бил възнаграждаван със 125 лв., а през 2009 г. – с 250 лв. Получените средства от пенсия и трудовото възнаграждение на двамата за проверявания период са 35 724 лв. Според данни на НСИ по онова време тези пари трудно биха стигнали на едно двучленно семейство да живее нормално.

Сериозно впечатление правят и банковите сметки на Георгиеви. Те са общо 13 – бройка, необичайна за обикновени пенсионери.

Първият текст е от 2013 г., а втория е от деня на пресконференцията на в. „Галерия“ от февруари 2011г. На нея бяха огласени данни от данъчните декларации на Цветанов и неговото семейство, които бяха изтекли от НАП. Пресконференцията тогава изпревари с един ден официалното изявление на агенцията по приходите, която под ръководството на Красимир Стефанов (по-късно депутат от ГЕРБ) замаза скандала с многобройните апартаменти на Цветан Цветанов и се опита да скрие несъответствията между доходите и очевидното му и внезапно материално благополучие.

–––––––

В. „Галерия“, 18.06 2013г.

Цветанов притежава 2 апартамента в новопостроена и лъскава жилищна сграда в луксозния квартал „Изгрев”, купени за над 250 000 лева през есента на 2008-а. На практика той е получил подарък, защото цените на квадрат по това време в този квартал достигаха до 3 000 евро.

Въпросът е срещу какво е бил получен този дар и дали не става дума за пране на пари – Цветанов да ги е купил на реална цена – около един милион лева, а да е декларирал друга. 

Те са строени от кума му – бизнесмена Тодор Бояджиев, който се прочу в скандала „Дюнигейт”.

Бившият вицепремиер се сдобива с още 2 апартамента в София и триетажна къща в с. Шума.

„Галерия” публикува още през 2011 г. данъчните документи, които показват с какво разполагат тъстът и тъщата на Цветанов Васил и Цветанка Георгиеви.

По онова време дори ги огласиха на пресконференция, за да парират опитите официалната ревизия да покрие бившия вътрешен министър. Въпреки това Красимир Стефанов направи всичко възможно да оневини тогавашния вътрешен министър.

Освен средствата от работа и пенсия се оказва, че тъстът Васил Георгиев получава дивиденти от две фирми – „Вилмак лаборатория” ООД и „Вилмак” ООД. За периода 2004-2009 година той е спестил общо 47 884 лв. – 21 122 лв. от първата и 26 762 лв. от втората фирма.

Като се тегли чертата и се отчетат всички разходи, които семейството е направило, включително и даренията към дъщеря си и зет си, се оказва, че през 2005 година на родителите на Десислава им липсват над 58 000 лв., за да покрият всички направени разходи.

Следващата година този недостиг е над 44 000 лв. Средствата, които тъстът и тъщата на Цветанов са дали през този период под формата на сметки за ток, парно и вода, са 36 528 лв. 

Въпреки дефицита през 2007 година те закупуват на дъщеря си и Цветанов апартамент за 31 560 лв. и гараж за 19 860 лв.

През този период родителите на Десислава са внасяли в сметки между 2000 и понякога 20 000 лв. на вноска. Основните банки, с които се е работело, са СИБанк, Общинска банка и ОББ.
Само през 2005 година тъстът и тъщата на Цветанов

са внесли над 60 000 лв.,

през 2007 г. – 40 000 лв., и през 2009 г. – 12 000 лв. в банките. Общо за периода от 2004 до 2010 година родителите на Десислава са внесли около 150 000 лв.

С годините видимо сумите нарастват!

Стефанка и Васил са изразходвали общо 201 420 лв. за покупки и дарения на дъщеря си и съпруга й, както и за вноски в банките.

От всичките данни можем да направим обосновано предположение, че част от парите, с които се е сдобивал Цветанов, са преминавали през джобовете на тъста и тъщата. Когато обаче сметките не излизат, в последния момент се появява близък човек, който уж дава заем на бившия вътрешен министър.

–––––––

Така излиза, че тъстът и тъщата на Цветанов са спестили за 5 години над 200 000 лв.

Родителите на съпругата на вътрешния министър Цветан Цветанов – Васил Георгиев и Стефанка Георгиева, са внасяли големи суми с неясен произход в банковите си сметки в периода 2004-2009 г. Това съобщиха на пресконференция представители на в. „Галерия“.

Те раздадоха на журналистите извадки от данъчната ревизия на имотното състояние на Цветанов, ден преди НАП да я представи официално. Ревизията е за 5 години – от 2004 до 2009 г. Документите били предоставени на „Галерия“ от данъчни служители, участвали в ревизията, които се опасявали, че информацията може да бъде укрито или изкривена. Както и се случи всъщност!

Документите показват, че през 2004-2009 г. семейството е похарчило за покупка на имоти, дарения и има спестявания в банки за 201 420 лв. По официални документи в този период те биха могли да са спестили 47 000 лв.

„150 000 лв. са с необясним произход и срещу тъста и тъщата на Цветанов трябва да започне разследване за пране на пари. Комисията „Кушлев“ пък трябва да им запорира имуществото“, заяви тогава зам. главният редактор на „Галерия“ Явор Дачков.

Парламентарната опозиция настоя да се извърши проверка откъде Цветанов като редови служител на МВР и след това зам.-кмет на София е имал средствата за придобиване на толкова имоти?

„Моралният“ политик обаче тогава отказа да съобщи имената на фирмите, които е консултирал в качеството си на експерт по сигурността.

Та… след толкова много цифри и арогантно поведение – накъде се е запътил Цветан Цветанов?

Не е ли повече от ясно, че звездата му на „първи“ в голямата политика е залязла много преди да се опита да изгрее?

Дори и на него…

 

Подобни новини

Вашият коментар