Димо Димов през необичйната 2020 г. – като Председател на Общ. съвет и просто като човек

Димо Димов през необичйната 2020 г. – като Председател на Общ. съвет и просто като човек

„Никога не съм одобрявал формалното присъствие на общински съветници на заседанията и механичното вдигане на ръка. Нужно е всички да изразят своята позиция и различно мнение, за да се стигне до оптимално решение. Важно е при вземане на решенията и тяхното изпълнение да не се забравят принципите на законност, отговорност, колегиалност и прозрачност, за да се гарантират интересите на гражданите на община Провадия.” – това е заявката, която Димо Димов дава пред провадийските граждани за своя мандат на Председател на общински съвет Провадия.

Сериозна и отговорна задача, за изпълнение на която гражданите му дават зелена светлина.

В края на 2019г. Димов е избран за председател на Общински съвет Провадия на първата проведена сесия.

След заклеването си в речта си той надгражда личната си амбиция за гарантиране на интересите на гражданите, свободата на мнения и позиции и изкореняване на автоматичното гласуване в съвета без да е осъзната важността и последствията от гласуваното решение, с призив към съветниците от другите политически партии да осъществят това заедно, в името на просперитета на гражданите, като забравят за политическите различия. След речта му се чували даже мнения от рода, че “никой политик вече не говори по този начин, както са го правили полититиците ни през Възрождението”.

„Ние сме от хората, които трябва да работим в името на хората и по такъв начин, че след края на мандата да се върнем при хората с гордо вдигнати глави от постигнатото развитие за общината. За това да загърбим партийните различия и да се борим заедно за достоен живот и просперитет за жителите на Община Провадия!” – допълва още Димов.

Никой тогава не предполага какви изненади крие 2020г.

Годината започва обичайно, но и като за нов председател с влагане на много желание и труд – внимателно обследване на новия бюджет, преглеждане на цялостната нормативна уредба на общината. Налага се някои от наредбите, които по принцип са ангажимент на съвета, да бъдат актуализирани. Също организиране на срещи с граждани, обществени обсъждания, комисии на общински съвет, участия в събития на административни и държавни структури и събития организирани от граждани и граждански формации и т.н.

Необичайната 2020г. изявява своята особеност през февруари и на 13.март са въведени строги мерки във връзка с пандемията КОВИД 19. Председателя на общинския съвет Димо Димов е длъжен да предприеме действия по гарантиране на изпълнение на преподредените приоритети на обществото като цяло, на администрацията и общинския съвет.

Обявяването на извънредна ситуация в страната, в този си мащаб и интензитет на взетите мерки, е безпрецедентно за гражданите. Възрастни хора от Провадия неведнъж обясняват, че такова нещо никога не е било. Много хора търсят помощ или разяснение, на председателя се налага да разяснява съобразно компетенциите си или при необходимост да ги насочва към компетентните служители.

На 31.03.2020г. Димов свиква извънредна сесия на Общински съвет Провадия, която се счита за една от най – важните от проведените от 2020г., с оглед извънредната ситуация и изпитанието, на което са подложени общината и жителите й.

На тази сесия са взети решения за реализиране на проект за парк Минерални бани, проекти за  Енергийна ефективност в периферните райони и сградата районното полицейско управление в града, решения за облекчаване на мерките и освобождаване на физическите и юридическите лица от заплащане на такси за ползване на пазари, тротоари, площад и т.н.

„Ситуацията, която преживяваме в момента е неочаквана и безпрецедентна в близката история. В такова време, председателя на общински съвет трябва освен всичко да действа и с мисъл за живота и здравето на общинските съветници и техните семейства“ – казва Димов, като призовава да бъде отметната колкото се може повече работа, защото е неясно кога ситуацията ще се облекчи и добавя „Нека забравим политическите си различия и да работим заедно.”

/Димо Димов по време на упражняване на вота си през 2019г. – годината, която с нищо не вещае настъпването на пандемия/

2020 година наистина е необичайна и изненадва целия свят. Най – големите икономики, правителства и управления в света демонстрират затруднения в работата си. Местната провадийска болница МБАЛ “Царица Йоанна” гр. Провадия, без това във финансово затруднение, претърпява  значителни трудности до невъзможност да бъдат осигурени предпазни средства на лекари и медицински персонал и медицинска техника.  Откликвайки на апела на кмета, десетки лица правят дарения.

Значителна сума дарява и председателя на Общинския съвет Димо Димов.

Доброволчеството обаче не е необичайно за Димо Димов. Той е участник в редица доброволчески акции персонално и като член на клуб  ,,Ротари”.

В следващите месеци, преодолявайки първоначалното всеобщо стъписване, Димо Димов като председател на общинския съвет организира заплануваните редовни сесии. Правилника претърпява значителна промяна, която позволява сесиите на съвета да бъдат провеждани дистанционно. И първата онлайн сесия бе проведена през Декември.

За Бъдни вечер и по повод Коледните и новогодишни празници с традиционни ястия, плодове и сладкиши Димо Димов и негови съмишленици изненадват деца и младежи в Провадия от Центъра за настаняване от семеен тип и Защитено жилище в града, както и Преходно жилище в село Бързица.

Нека новата 2021 година бъде началото на едно по-добро бъдеще за всички нас! Да е по-здрава, по-спокойна и щастлива за всички! – пожелахме на децата и на всички, които се грижат за тях. Изключително щастлив и удовлетворен съм, че дъщеря ми Емили, също пожела да сподели празника и зарадва най-малките деца с голяма торба от своите плюшени играчки” – споделя Димо Димов.

/ В благотворителната инициатива вземат участие също общински съветници и членове на ГЕРБ/

В свое изявление до гражданите председателя на общински съвет Провадия Димо Димов пожелава: Новата година идва винаги с надеждата, че по – добрите дни предстоят. От сърце Ви желая изобилие на здраве и радост, сбъдване на творческите Ви идеи и успехи в професионален и личен план.“

 

 

Подобни новини

Вашият коментар