Заев: Северна Македония обмисля да легализира марихуаната през 2021 г.

Заев: Северна Македония обмисля да легализира марихуаната през 2021 г.

Северна Македония обмисля да легализира марихуаната за развлечение от следващата година. Това съобщи премиерът на балканската страна Зоран Заев, цитиран от АФП.

Той поясни, че също планират да премахнат ограниченията за износ на канабис за медицински цели.

Държавата ще започне обществен дебат за декриминализиране и след това легализиране на марихуаната през 2021 г., обяви Заев.

“Ще се вслушаме в гласа на гражданите и след това парламентът ще действа съответно”, увери той.

Не е справедливо някой, който е употребил половин грам канабис за лична употреба да влиза в затвора, отбеляза премиерът и добави, че вече по света това растение е легализирано по медицински и икономически причини.

От 2016 г. в Северна Македония е легално отглеждането на марихуана за медицински цели, но законите позволяват само износ на тинктури, масло и други екстракти.

Заев изрази надежда, че парламентът ще одобри законодателни промени до края на годината, които ще позволят износ на канабис. По думите му това се очаква да носи по 250 милиона евро приходи на година и да отвори добре платени работни места.

Списъкът с болести, които могат да бъдат лекувани с базирани на канабис продукти, също ще бъде разширен, каза още той.

Що се отнася до употребата на марихуана за развлекателни цели, правителството вероятно ще срещне сериозната опозиция на политици и неправителствени организации.

Все повече европейски държави декриминализират марихуаната, но продажбата за развлекателни цели все още е забранена.

Въпреки това марихуаната е най-употребяваната дрога на континента, като през миналата година продажбите са за 11,6 милиарда евро.

Подобни новини

Вашият коментар