Златко Куртев – двойни игри или просто продавач на илюзии?

Златко Куртев – двойни игри или просто продавач на илюзии?

Ако трябваше да напишем притча, то щяхме да я кръстим „Когато вълкът надяна овча кожа“ и да започва така: Имало едно време един съдия, това било по времето на Иван Костов. Малко след това обаче дошла тройната коалиция – НДСВ, БСП и……

Но няма да пишем притча, а ще ви разкажем една съвсем реална история, за връзката между един реално съществуващ бивш съдия от една политическа партия и висшите членове на една съвсем друга партия.

Или как противоположностите се привличат в “задкулисна симбиоза”.

Главният герой разбира се е адвокат Златко Куртев от Демократична България Силистра.

Това, което може да научите за него от интернет пространството е основно това, което вероятно той самият е написал за себе си и иска вие да знаете.

Това, което е пропуснал обаче, е много по-интересно и не можете да научите за него ако не се разровите по-надълбоко в същността на служебните му отношения.

Оказва се, че радетелят за справедливост и борецът срещу статуквото в лицето на ДПС е дългогодишен юрист на един много интересен „обръч“ от фирми, собственост на още по-интересни хора с ясна партийна принадлежност.

След още по-детайлна проверка откриваме, че в един точно определен момент е станал съдружник в едно точно определено дружество, което ние решихме да проучим.

“Д-ПРАЙМ” АД

Първоначално в „Д-ПРАЙМ“ АД влизат Светозар Бъчваров, Дениз Хасан, който е син на Хасан Хасан от ДПС и забележете

ВАЛЕРИ ЦВЕТАНОВ (справка http://zop.bg/posts/view/85)

един от приближените хора на почетния председател на ДПС Ахмед Доган, който в последствие става министър на земеделието излъчен от партия ДПС. Валери Цветанов е и последният човек говорил със сложилия край на живота си Ахмед Емин.

В търговския регистър се ориентираме по отчетите приложени за дружеството „Д-ПРАЙМ“ и стигаме до извода, че Валери Василев го напуска малко преди да стане министър, като на негово място като пълноправен съдружник влиза ….. адвокат Златко Куртев.

„Д-ПРАЙМ“ АД е основен консултант на фирма „СТРОЙПРОЕКТ“ АД, която е печелила десетки милиони от обществени поръчки и европроекти, както по времето на тройната коалиция, така и по време на управлението на партия ГЕРБ. Собственици на фирмата са единият от съдружниците в „Д-ПРАЙМ“ Светозар Бъчваров, заедно с ХАСАН ХАСАН, който по това време е бивш заместник-министър на регионалното развитие и настоящ зам.министър на „Фонд Национална пътна инфраструктура“, като също е излъчен от квотата на партия ДПС. През тези години фирма „СТРОЙПРОЕКТ“ реализира проекти и усвоява средства по програмите „ФАР“, „САПАРД“, „Красива България“ и други.

На много от фирмите и лицата свързани с тях са извършени проверки от различни институции, като прокуратурата е повдигнала конкретни обвинения и съдът се е произнесъл.

Вина не е установена, което едва ли учудва някой от читателите ни.

Ние също няма да търсим пропуски в разследването и евентуални причини за конкретните съдебни решения, нито мислим да сезираме прокуратура и съд. За разлика от друг път обаче, вероятно и моралистите от ДБ ще пропуснат тези процедури.

Бизнес като бизнес и хората са намерили начин да работят.

Но….

От морална гледна точка изникват някои много важни въпроси:

Защо лидер на Демократична България представлява юридически дружества свързани с висши членове на ДПС?

Защо всички приложени отчети на „Д-ПРАЙМ“ АД са с нулева годишна печалба, въпреки прогресиращите в пъти обороти през годините?

Как се очаква, човек защитаващ бизнес интересите на хора от ДПС да се бори с модела създаден от тях?

Ако фирмите свързани с ДПС са изрядни и затова Златко Куртев ги представлява, защо тогава партия Демократична България твърди точно за подобен вид сделки, че са извършени престъпно от други хора и фирми? Такъв двоен стандарт ли ни очаква, ако партия Демократична България вземе властта?

Защо адвокат Златко Куртев редовно, гласно предявява претенции спрямо разпределянето на обществени поръчки, освен в случаите когато се печелят от представляваните юридически от него дружества?

Защо си позволява да го прави през страницата на политическа партия „Демократична България Силистра“?

Защо се опитаха да заличат обстоятелството, че е бил съдружник в „Д-ПРАЙМ“? Малко след като преди време бе публикувана информация, той е напуснал дружеството, което не променя факта, че е бил съдружник 10 години. Нали се правят на големи моралисти?

Накрая питаме само едно.

Драги ни г-н Христо Иванов, ако наистина държите на морала и развяването на знамена пред сараите не е било просто театър, какво би трябвало да се направи спрямо адвокат Златко Куртев?

 

Подобни новини

Вашият коментар