Дариткова: Имаме решение да не се коалираме с БСП, нямаме такова за ДПС

Дариткова: Имаме решение да не се коалираме с БСП, нямаме такова за ДПС

„България в ситуация на криза се нуждае от единство и отговорни решения. Ние нямаме врагове, имаме опоненти. Смятаме, че може да се търси консенсус по много въпроси. Безпринципни коалиции никога не сме правили и няма да правим”. Това заяви председателят на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова.

„Винаги сме държали коалициите, които правим да са на базата на единство в програмата и на създаване на обща програма за управление. Доказали сме, че сме достатъчно отговорни и принципни. Търсим възможност да приемаме решения и да носим отговорност и като самостоятелна политическа сила”, каза още тя.

“Имаме решение на Национална конференция на ПП ГЕРБ да не се коалираме с БСП. Нямаме такова за ДПС, но коалициите, които правим се основават на обща програма и носим отговорност за решенията си. Показали сме това. В този парламент сме търсили подкрепата в ДПС по национално-отговорни теми”, разясни още Даниела Дариткова.

“Сега водим разговори единствено със СДС, с които можем да се явим заедно на изборите, защото нашите политически програми и европейско-политическо семейство съвпадат”, посочи още председателят на ПГ на ГЕРБ.

Задължение на всички нас е да обясняваме защо не може да има манипулации на изборите, подчерта Дариткова, след като имаше кратък вербален сблъсък в ефир с водещия на сутрешния блок на Нова телевизия Виктор Николаев защо бива прекъсвана, докато обяснява гледната си точка.

“Да ви зададем въпрос”, попита след това колежката на Николаев – Лора Инджова. А Николаев попита отново защо няма възможност да се уреди законово онлайн видеонаблюдение там, където е възможно и технически. “Имам опасение, че изпадате в детайли, които нямат отношение към предстоящите избори. Проблемът е, че изборите се провеждат в ситуация на извънредна епидемична обстановка”, отвърна Дариткова, според която управляващите са решили точно този проблем, свързан с безопасността и за здравето на избиратели и работещи по организацията на вота, а всякакви други предложения, особено от извънпарламентарната опозиция за провеждането на изборите, може да се гледат когато тази опозиция стане част от парламента.

По думите й е признак на лоша парламентарна практика да се променя Изборния кодекс непосредствено преди изборите. „Това ще създаде впечатление и ще позволи да се внушава, че изборите няма да са честни и коректни”, каза Дариткова. И допълни: „Внушението, че изборният процес не може да бъде отразяван коректно и че са възможни някакви манипулации само допълнително ще откаже гражданите да участват в него”.

Според Дариткова, тези предложения (за гласуване по пощата, за онлайн видеонаблюдение) “създават напрежение у специалистите”. Никой от експертите не може да гарантира честността на вота по пощата, каза тя, уточнявайки, че не може да се гарантира сигурността на вота и чрез електронно гласуване.

Тя посочи, че правомощията на президента се свеждат до това с указ да определи датата на изборите. „Правомощията на представителите на политическите партии в парламента са да обсъждат и изменят Изборния кодекс. Обсъждахме го през октомври, 2020 година – тогава нямаше такива предложения”, коментира Дариткова.

Подобни новини

Вашият коментар