Община Провадия дарява язовир Тутраканци на Държавата

Община Провадия дарява язовир Тутраканци на Държавата

По предложение на кметът Жоро Илчев, Община Провадия дарява Язовир Тутраканци на държавата.

Според експерти предложението на кметът Жоро Илчев е излкючително навременно и предвидливо предвид обезопасяването му с ресурса на държавата, с една единствена цел превенция за опазване живота на хората.

Язовир, с.Тутраканци е с площ 25.725 дка и досега бе  публична общинска собственост.

Предстои кмета на Община Провадия да внесе пред Областния управител на област Варна Стоян Пасев мотивирано предложение за промяна на собствеността на язовира и да сключи договор за дарение.

В мотивите за отчуждаването на язовира кмета на Провадия е записал, че „Осигуряването на дължимото по закон техническо и експлоатационно състояние на язовир Тутраканци изисква значителен финансов ресурс за възстановяване на язовирната стена и техническата инфраструктура, повредена при преливането му.“

Припомняме, че през юни 2019г. бе обявено частично бедствено положение в село Тутраканци, заради преливане на язовира.

Временно бяха евакуирани жителите на селото, съобщиха тогава от МВР. Два екипа на пожарната и хидромодул бяха изпратени на място, над стената се поставиха чували с пясък, предприето бе и разширяване на преливника с помощта на багер.

След няколко дена се задейства процедура по ликвидация на язовира.

Но язовира до ден днешен не е ликвидиран, което дава възможност към сегашния момент като съществуващ да бъде прехвърлен на държавата. Водата на язовира след преливането през юни 2019г. е източена, за да бъде овладяно положението.

/Стената на яз.”Тутраканци 1″/

До преливането му яз.“Тутраканци” не е определян като рисков. Даден е на концесия. В последните две години от експлоатацията на язовира от концесионер за язовира има направени две предписания. И двете са изпълнени. След преливането му и вземане на решение да бъде ликвидиран язовира е прекратен концесионния договор с концесионера, става ясно от предложението на кмета.

Предстои сега Държавата да приеме дарения от община Провадия язовир.

И най-важното – да осигури сигурността и здравето на хората, което е най-напред сред мотивите за отчуждаването му.

ПРОВАТОН

 

Подобни новини

Вашият коментар