Очаквано! Съдът отхвърли искането за отстраняване на кмета на Провадия

Очаквано! Съдът отхвърли искането за отстраняване на кмета на Провадия

Варненски административен съд отхвърли искането за отстраняване на кмета на Провадия д.т.н. инж. Жоро Илчев от заеманата от него кметска длъжност.

Решението на съда за отхвърляне на жалбата на БСП е от днес и буквално бе публикувана на сайта на съда преди броени минути. Усилията на бившият кмет от БСП Филчо Филев срещу опонента им в Провадия се оказаха напразни.

ПРОВАТОН припомня, че делото пред Административен съд Варна бе образувано по жалба на Националния съвет на Българската социалистическа партия и Коалиция от партии „БСП за България, където лично Филчо Филев издейства пълномощно лично заверено от лидерката си Корнелия Нинова. Те обжалваха отказа на ОИК Провадия да отстрани кмета от заеманата от него длъжност – „Кмет на Община Провадия“. Самия кмет Илчев е бил присъединен към делото като заинтересована страна, а Общинската избирателна комисия Провадия се оказа ответник по делото.

Надали някой е очаквал обратно разрешаване на делото, тъй като многократно бе заявявано, че кмета Илчев е излязъл от управлението на семейната си фирма „Пожарна техника“.

Съдът е посочил в решението си, че има многообразие на възможни хипотези, правилното идентифициране на конкретно приложимата от тях и подвеждането под нея на фактите по всяко дело, са в основата на преценката на съда за законосъобразност на предсрочното прекратяване на пълномощията на кмета. Според съда тази преценка, за да бъде мотивирана и обоснована, се основава именно на индивидуален подход по всеки отделен казус. А в конкретния казус с кмета на Провадия д.т.н. инж. Жоро Илчев съдът не намира основание да отстрани кмета от длъжност и да прекрати правомощията му.

 

Подобни новини

Вашият коментар