Бъдещи лекари, доброволци в ковид отделението в Девня: Трудните времена изискват по-рисковани действия

Бъдещи лекари, доброволци в ковид отделението в Девня: Трудните времена изискват по-рисковани действия

Трудните времена изискват по-рисковани действия, казва студентът по медицина 4 курс Стилиян Христов, който заедно със своите състуденти и приятели Георги Райков и Момчил Вилиянов, влязоха в ковид отделението в болницата в Девня, като доброволци. Тримата учат за лекари в Медицинския университет във Варна, споделят, че са нямали и капка колебание, когато са взели решение да помагат.

Георги Райков е от Варна и е от лекарска фамилия. Стилиян Христов е от Шумен. И давамата искат да станат хирурзи. Казват, че да си доброволец е естественото начало за бъдещи лекари. И двамата са минали през изпитанието COVID-19, което ги мотивира още по-силно да влязат в борбата с вируса.

Голяма част от лечението се основава и на вниманието към пациентите. Ние се опитваме да покажем човечност. Разговаряме с близките им, които денонощно се тревожат. Показваме на болните, че не са сами. Те се чувстват изолирани, а това всъщност сега си е и самата реалност, предвид заболяането им, казва Георги Райков.

В болницата в Девня са нямали случаи на по-тежко протичане на инфекцията. Стилиян Христов обаче вижда и другата страна на вируса по време на доброволчеството си в болницата в Шумен. Там обаче става свидетел и на запомняща се щастлива и обнадеждаваща развръзка, доказателство, че силният дух и здравата психика могат да надвият болестта. Пациент на 95 години успява да пребори коронавируса и се превръща в легендата в отделението. Според бъдещия лекар, на възрастния човек най-много му е помогнало спокойствието и това, че не се е притеснявал. Студентът е на мнение, че повечето от пациентите се влошават заради паника, която води след себе си сериозни последствия. С достатъчно говорене от наша страна изчезваха и симптомите, спомня си той.

Най-главното качество, което трябва да притежава един лекар, освен професионалната компетентнотс, е търпението, както и проявяване на разбиране към пациентите, казват бъдещите медици, като подчертават, че в тези трудни време е необходима и много смелост.

Подобни новини

Вашият коментар