Триъгълник: Зарязах любовника си, но сега страдам!

Триъгълник: Зарязах любовника си, но сега страдам!

История от първо лице и отговорът на психоаналитика

Наскоро се разделих с вече бившия си любовник. Той беше женен и връзката ни винаги беше изпълнена с нервност. Казах, че вече не искам да съм глупачка, продължавайки да се срещам с него. Като цяло спрях комуникацията и изгорих всички мостове помежду ни. Отстрани всичко изглежда за добро.

След известно време след раздялата се възстанових, започнах активно да работя, увлякох се по психологията, научих за себе си много нови неща. Но продължавам да мисля за него – как живее сега, може би ми липсва, може би трябва да му обясня това. Продължавам да го смятам за много близък и съм тъжна от мисълта, че не можем да обменим дори няколко фрази. Сама прекратих връзката, но продължавам да се разкъсвам емоционално. Как да се успокоя? Искам да живея пълноценен живот, а не непрестанно да съжалявам, че този човек вече не е до мен.

Ина, на 23 години

Ключовата дума в отговора на вашия въпрос е “наскоро”. Имали сте връзка, имали сте привързаност, имали сте планове за съвместно бъдеще, а след това е настъпил разривът. Ще трябва време, за да се ограничат тези планове в душата, които в никакъв случай не е казано, че трябва да бъдат реализирани с този човек. Задавайте си въпросите защо приключиха тези взаимоотношения, на какво ви научиха, какви болезнени ситуации можете да избегнете в бъдеще, след като вече имате този опит?

Вие се опитвате да се “разсейвате”, това е напълно нормална стратегия на поведение след прекъсването на значими взаимоотношения.

Наред с тази стратегия за приятен и нов живот, трябва да разберете какво се е случило. Защо се съгласихте да имате връзка с женен мъж? От самото начало е очевидно (сега съм далеч от всякакъв вид морализиране), че отношенията с човек, който не е свободен, носят значителни ограничения за развитието им. Точно такива отношения гарантират самота във важни моменти от живота, лъжи, в най-добрия случай – мълчание. Такава връзка от самото начало залага страдание на всички участници в любовния триъгълник, независимо дали е била разкрита.

Дайте си време, разберете вашите мисли и емоции, не бързайте да се отървете от чувствата, те ще влязат в ред.

Лариса Харланова, психоаналитик, пред psychologies

Автор на статията:
Галина Чолакова

Подобни новини

Вашият коментар