Иван Калканджиев и Диан Парушев възродиха духа на каратето в Провадия (много снимки)

Иван Калканджиев и Диан Парушев възродиха духа на каратето в Провадия (много снимки)

Иван Калканджиев и Диан Парушев отново възродиха духа на карате – киокушин в Провадия.

Малцина помнят, но през 80-те години на миналия век спортните клубове в Провадия бяха много силно развити и пълни с малчугани.

Един от най – силните и многобройни клубове тогава бе този по карате – киокушин ръковден от Иван Калканджиев и Диан Парушев. Тогава учениците им наброяваха над сто младежи.

След толкова години, на 01.10.2020 г. в гр.Провадия отвори врати спортен карате клуб “Овеч”.

След 4 месеца усилени тренировки, трудът на каратеките от клуба се увенча с успех. На 21.02.2021г . се проведе изпит за получаване на степен – 10-то кю под ръководството на Шихан Емил Костов – Световен шампион и Председател на Българска Киокушин Асоциация.

Председател на изпитната комисия за кю – дан бе Сенсей Гергана Апостолова – Костова,която е Световен шампион по ката.

Сенпай Иван Калканджиев и Сенпай Диан Парушев изказаха БЛАГОДАРНОСТИ на своите каратеки за достойното представяне и успешно положения изпит и изказват сърдечни благодарности на родителите на всички деца за подкрепата, която оказват.
Но нека видим какво означава карате – киокушин и накратко Ви запознаем с историята му!
Изразът „пътят на празната ръка” (от японското „кара – те – до) бива оправдан от целта и времето на създаване на изкуството.
То започва съществуването си през VIII в. на остров Окинава – дни, в които носенето на оръжие от простолюдието е било забранено и  немалко хора с престъпни мисли са се възползвали от това. На обикновения човек, изправен пред въоръжен нападател, не е оставала друга възможност освен да се защитава с голи ръце. 
От тези древни времена до днес са извоювали мястото си няколко стила карате, сред които Киокушин. Негов създател е Сосай (Велик майстор) Масутатсу Ояма, който обединява в едно най-ефективните техники от различните бойни спортове, превръщайки киокушин в най – тежкия стил.
Доказателство за това са победите на Ояма над майстори на всички останали видове бойни изкуства.
Нарастващата му сила помага за разпространението на Киокушин карате и го превръща в масов спорт, като в началото на 90-те години на миналия век трениращите по цял свят наброяват повече от 12 000 000 души.
Отвъд ефектните техники, познати от филмите, се крият дългогодишни изтощителни тренировки, целящи да възпитат не просто физическа издръжливост и бойни умения, но най-вече личностни характеристики и морални ценности – уважение, търпение, дисциплина.
Именно в закаляването на духа и тялото се състои същността на карате – философия, отдалечена от блясъка на прожекторите и насочена към достигането на „киокушин” – абсолютната истина.

Подобни новини

Вашият коментар