Ученици от ПГСС „Св. Георги Победоносец“ в Суворово с безапелационна победа в национален конкурс „Енергетиката и ние“ (СНИМКИ)

Ученици от ПГСС „Св. Георги Победоносец“ в Суворово с безапелационна победа в национален конкурс „Енергетиката и ние“ (СНИМКИ)

ПГСС „Св. Георги Победоносец“ спечели безапелационно призовото първо място в национален конкурс „Енергетиката и ние“, организиран от Технически университет – Варна, под мотото „Приносът на България за Европейския зелен пакт“, след успешно представяне и в двата кръга от състезанието и блестящо презентиране на поредната си иновация „Интерактивна фотоволтаична пейка“. Това съобщи за „ВАРНА новини“ директорът на учебното заведение инж. Марияна Великова.

Участници в състезанието бяха Калин Великов от XIIа, Акиф Ахмед, Георги Георгиев и Кристиян Иванов от XIIб клас. Те получиха награди и са приети за студенти в ТУ – Варна.

Иновативната интерактивна фотоволтаична пейка разполага с биофилтър за пречистване на въздуха от специално селектирани растения, с предвидено капково напояване и сензори за влажност, със соларен панел, който събира и конвектира слънчевата светлина в енергия, съхраняваща се в акумулатори. Благодарение на слънчевата енергия, пейката предоставя безплатен интернет и възможност за зареждане на мобилен телефон.

Оборудвана е и с информационно табло, което предлага информация за времето, качеството на въздуха и новини. Лампа осветява пейката през тъмната част от деня, а диодна лента свети в различни цветове. Светва червен цвят, когато пейката засече високи стойности на замърсяване и наличие на твърди чaстици във въздуха, със зелен или син цвят – когато въздухът е чист и няма наличие на високи стойности на замърсяване.

Конструкцията позволява автоматично управление и оптимизиране на нейните работни параметри, като нейните качества и ползи я правят подходяща, както за паркове и градини, така и за спирки на градския транспорт, пешеходни зони и други. Необичайното устройство е в унисон с идеята за използване на екологични енергийни източници и популяризира съвременни еко решения в публичното пространство.

„Поздравления, бъдещи студенти, гордост за училището!“, заяви инж. Великова.

ВАРНА новини

Подобни новини

Вашият коментар