Зелените листни зеленчуци укрепват мускулите

Зелените листни зеленчуци укрепват мускулите

Приемът само на една чаша зелени листни зеленчуци на ден може да подобри мускулната функция, установиха учени от университета „Идит Коуен“ в Австралия, съобщи електронното издание „Медикъл
експрес“.

Изследването им, чиито резултати бяха публикувани в сп. „Джърнъл ъв нютришън“, установи, че хората, които приемат много зеленчуци имат значително по-добра мускулна функция на долните крайници.

Учените са изследвали данни за 3759 австралийци, участвали в проучване за сърдечна дейност и диабет за период от 12 години. Те установили, че приемащите редовно големи количества нитратни зеленчуци са с 11 на сто по-силни мускули на краката от хората, които приемат по-малко богати на нитрати зеленчуци. Отчетена било и с около 4 на сто по-висока скорост при ходене.

Ръководителят на изследването д-р Марк Сим от института по изследване на храненето в университета каза, че резултатите разкриват важната роля на храненето за общото физическо състояние и здраве.

„За оптимизиране на мускулната функция предлагаме балансирана диета, богата на листни зеленчуци, в комбинация с редовни упражнения“, каза той.

Изследването установи, че най-полезни в това отношения са марули, спанак, кейл и цвекло.

Подобни новини

Вашият коментар