Отиваш на почивка в Малта и ти дават до 200 евро – новата схема на местните власти да спасят туризма

Отиваш на почивка в Малта и ти дават до 200 евро – новата схема на местните власти да спасят туризма

Малта има радикални планове за това как да съживи туризма си и да излезе с едни гърди напред пред конкурентните дестинации за почивка, съобщава “Ройтерс”.

Правителството на страната възнамерява да предложи на чуждестранните посетители да даде сума до 200 евро за всеки човек, решил да остане поне три дни в хотел в на средиземноморския остров това лято.

Снимка: Pixabay

Според данните на Световния съвет за туризъм и туризъм над 27% от БВП на Малта се формира от туристическата индустрия на страната – пряко и непряко. С разпространението на пандемията от коронавируса обаче секторът беше ударен много тежко.

Така ако през 2019 г. страната е успяла да привлече над 2,7 милиона чуждестранни посетители към слънчевите си плажове, откакто вирусът обхвана Европа и света през март 2020 г. посещенията са спаднали с повече от 80%.

По думите на министър Бартоло според новия хитър ход туристите, резервирали настаняване в петзвезден хотел, ще получат 100 евро от туристическия орган на Малта, а след настаняването хотелът, в който отсядат, ще добави още 100 евро.

Тези, които изберат да почиват в четиризвезден хотел, ще получат общо 150 евро, а тези, които си резервират почивка в тризвезден хотел, ще вземат като награда общо 100 евро.

Безвъзмездните средства могат да се увеличат с 10%, когато туристите се ориентират към хотели на по-малкия малтийски остров Гозо, намиращ се на три километра северно от континента.

“Схемата има за цел да постави хотелите в Малта в много конкурентна позиция при рестартирането на международния туризъм”, обяснява Бартоло, като според оценките на министерството му това се очаква да доведе около 35 хил. посетители.

Снимка: Pixabay

В момента Малта има най-високата степен на ваксинация срещу вируси в Европейския съюз, като до момента над 42% от възрастните хора в страната са ваксинирани с поне една доза.

Страната отбелязва рязък спад в новите случаи на COVID-19, като делът на позитивни тестове от всички правени на дневна база е спаднал до 2,6%. За сравнение за последното денонощие у нас 17% от всички тестове са положителни.

Междувременно правителството на Малта е сред най-активните в настояванията си ЕС да въведе ваксинните паспорти, за да се улесни пътуването зад граница.

Подобни новини

Вашият коментар