Кметът на Тервел: Референдум – добре, но твърденията са неверни, а отделянето на Коларци ще навреди на хората

Кметът на Тервел: Референдум – добре, но твърденията са неверни, а отделянето на Коларци ще навреди на хората

Идеята за провеждането на референдум за отделянето на село Коларци от община Тервел и преминаването към съседната община Добричка не е на живеещите в селото, а на кмета на Коларци Фикрет Мюрсел. С това уточнение започна коментара си по този случай кметът на Община Тервел Симеон Симеонов. Той определяне като неверни фактите, които кмета на Коларци изтъква като мотиви за този референдум и ги определя като неистини.

Симеонов каза, че всъщност всичко е започнало заради размера на заплатата на кмета на Коларци.
При определяне на бюджета на Общината и съответно заплатите на кметовете в Тервелско на принципа на брой жители, Коларци попада в групата на села с до 1 000 жители и на тази база заплатата на Фикрет Мюрсел става 1 000 лв. Кметът на Коларци беше единствения кмет на село, който имаше претенции за размера на месечното възнаграждение, тъй като кметовете на села в община Добричка вземали по-високи заплати. Освен това Фикрет Мюрсел ни обвини в тенденциозно отношение, а след това последва това искане за референдум, обясни Симеон Симеонов.

Искането за референдум не притеснява кмета на общината. Причината за нашето спокойствие е, че ние за това село само даваме. Селото няма земеделски земи и големи приходи, чиято загуба да ни притесни, обясни той.

Общинският кмет е категоричен, че няма тенденциозно отношение, освен това към селото са насочвани достатъчно средства. Няма основание за твърдения, че нищо не се прави за Коларци, добави той.
Кмет съм на Община Тервел от ноември 2019 г. От тогава до сега като инвестиция в Коларци са постъпили 130 000 лв. Асфалтирана е една дълга улица и е сменен водопровод. И това са само преките инвестиции, уточни Симеонов.

Преди това – от 2012 до 2020 г., само като евросредства в Коларци са вложени 529 048 лв. Още 360 000 лв. са общинските средства в този период, с които са асфалтирани улици, ремонтирани са кметството, училището, джамии, построен е нов параклис и т. н.

Стараем се да помагаме на всички села независимо от коя политическа партия е кмета. Няма деление по този показател, категоричен е Симеонов.

Кметът на общината заяви още, че ако се осъществи този референдум и се стигне до исканото отделяне от община Тервел, това ще навреди на хората в Коларци. Причината е, че ще се стигне до закриване на местното училище и детската градина в селото, защото в тях се обучават и деца от съседните села.

При подобен сценарий на отделяне от община Тервел, ние ще бъдем принудени да извозваме децата от съседните села до други училища и детски градини на територията на общината. Затова е добре хората да помислят добре до какво ще доведе подобен референдум, заяви Симеон Симеонов.

Подобни новини

Вашият коментар