Историческия парк в община Ветрино открива II Международна изложба за историческа живопис “Българската азбука”

Историческия парк в община Ветрино открива II Международна изложба за историческа живопис “Българската азбука”

Картини на художници от 20 държави ще бъдат изложени от днес до края на месеца в Исторически парк, съобщиха от пресцентъра на музея. Изложбата конкурс за историческа живопис се организира за втора поредна година, като темата на тазгодишното издание е„Българската азбука и нейното разпространение по света“.

Популяризирайки жанра историческа живопис, както и история на България, организаторът цели да бъдат подпомогнати художниците, намиращи вдъхновение в тази сферата.

Участие в конкурса за заявили творци от Бьлгария, Армения, Франция, Русия, Сьрбия, Украйна, Беларус, Босна и Херцеговина, Италия, Испания, Бахамски острови, Германия, Казахстан, Молдова, Нидерландия, Швеция, Дания, Австралия, Великобритания и Румъния.

Церемонията по официално откриване на изложбата ще започне на 1 май в 12 часа пред Тракийския дворец. За официални гости на събитието, което се превърща в неразделна част от културния и туристическия календар на региона са поканени, ръководители на дипломатически мисии, представители на местната власт, представители на медиите, бизнесмени, културни и обществени дейци, изявени художници и др. Партньори и гости на събитието ще бъдат посрещнати по стар български обичай с хляб и сол и музикално изпълнение на оркестър 101 каба гайди.

В програмата по откриване на II Международна изложба на историческа живопис ще бъдат представени още тракийски ритуал, демонстрация на бойни умения и средновековни оръжия, майсторски класове и музикални изпълнения.

Организаторът Исторически Парк се погрижил всеки гост да има възможността да се докосне до историята на Българската азбука, да усети магията от живота, сътворението и ритъма на времето!

„Изкуство обединява хората“- това е слоганът, под който Исторически парк очаква да посрещне своите гости.

Исторически парк е най-големият и първият по рода си културно-исторически и развлекателно-образователен парк. Maщабният комплекс предлага интерактивно пътуване до 10 000 години назад във времето. Пресъздава развитието на човешката цивилизация по нашите земи от епохата на халколита и неолита, през славната история на траките и Рим, до разцвета на Първото и Второто българско царство, превръщайки се в абсолютна революция в културно-историческия туризъм и удовлетворявайки нарастващото търсене за исторически забележителности в световен мащаб. В парка ежегодно се организират международни културно-исторически събития.

Подобни новини

Вашият коментар