Що за криза ще предизвикат предсрочните избори?

Що за криза ще предизвикат предсрочните избори?

След като БСП обяви, че ще върне третия мандат, който ще им бъде връчен от президента, се очаква държавният глава да назначи служебно правителство. Някои политици обаче прогнозират, че промените в Изборния кодекс ще доведат до конституционна криза.

„Конституционна криза означава два от конституционно предвидените органи да не функционират. В случая изборите, макар и предсрочни, няма да доведат до конституционна криза. Кризата в момента е политическа, защото няма воля за съставяне на кабинет в рамките на това Народно събрание“, заяви  преподавателят по конституционно право в СУ доц. Наталия Киселова.

„За промените в Изборния кодекс – всички се фокусираха върху състава на ЦИК, а никой не обръща внимание на разширяването на възможностите за избирателно право за хора, които досега бяха по-ограничени – не само в страната, но и в чужбина, във връзка с карантинираните също. Има улеснение от гледна точка на кандидатите – как ще подават подписки. Има въпроси, които са отложени във времето като район „Чужбина“ и въпроса с промените в избирателната система. Заявката е, че след изборите този въпрос отново ще се отвори“, смята Киселова.

Георги Харизанов, кадър бТВ

Според политолога Георги Харизанов обаче противоречията от политическа гледна точка са толкова много, че едва ли изборите ще могат да бъдат проведени по тях. По неговите думи българите в чужбина няма да бъдат облекчени в упражняването на правото си на глас.

Броят на секциите в чужбина няма да бъде ограничен до дипломатическите ни представителства, категорична е обаче доц. Киселова.

Георги Харизанов „не вижда какъв е смисълът от консултациите при президента за сформирането на ЦИК“. Доц. Киселова обаче каза, че коментарът на премиера Борисов, че президентът вече „държи и съдиите“, е некоректен, защото той не може да избере когото си иска, а само сред предложените от партиите, а в правилата е посочено как да бъдат избрани членовете на ЦИК, ако партиите предложат повече кандидати.

„В този смисъл ЦИК в момента е функция на парламентарни партии“, казва Киселова, която отбеляза, че досега назначенията на президента не са били проблем.

„Не са били проблем, защото никога не са правени така мащабни и на парче промени в изборните правила. Изборните правила са изнасилени два месеца преди изборите“, заяви Харизанов.

Подобни новини

Вашият коментар