Сведохме глави в знак на признателност пред Христо Ботев и загиналите за свободата на България

Сведохме глави в знак на признателност пред Христо Ботев и загиналите за свободата на България

На 2 юни всяка година честваме Деня на Христо Ботев и загиналите за свободата на България. На този ден си припомняме техния подвиг и застиваме в минута мълчание, когато сирените завият точно в 12 ч.

Днес жителите на община Долни чифлик също се преклониха пред делото и саможертвата на борците за народна свобода. Пред паметника на жителите на гр. Долни чифлик, загинали във войните, венец на признателност поднесоха кметът на общината Красимира Анастасова и директорът на отдел ОКССДЗ Илия Илиев. Слово пред присъстващите изнесе зам.-кметът Станка Тодорова. В него тя припомни историческите събития, довели до честването на 2 юни като Ден на Христо Ботев и загиналите за свободата на България. „Но към костите на хайдутите, комитите, четниците, войводите, апостолите и тези от тежките сражения от Козлодуй до Околчица се прибавят и тези от Шипка и Плевен, където се ражда изстраданата ни свобода“ – каза г-жа Тодорова.

Малко по-късно г-жа Анастасова и г-жа Тодорова се присъединиха към честванията в с. Голица. В центъра на селото те бяха посрещнати от кмета на селото Иван Иванов, ученици от ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ – с. Голица, и гостите им от едноименното училище в с. Старо Оряхово. „На 2 юни да сведем глави за поклон, да облечем с цветя и венци всички лобни места, надгробни плочи, паметници и братски могили, приютили за вечен сън знайните и незнайни герои, отдали живота си за нашата свобода, мир и щастие!“ – каза в словото си кметът на общината г-жа Анастасова.

Рецитал по стихове на поета-революционер и за него изнесоха деца от местното училище. След това присъстващите положиха венци на признателност пред трите паметника на площада – на голичаните, загинали за България, на Вълчан войвода и на загиналите в антифашистката съпротива.

Честванията за Деня на Ботев ще завършат с поклонение и заря в с. Гроздьово тази вечер.

Подобни новини

Вашият коментар