Въпреки дъжда в Девня се насладиха на демонстрации и гладиаторски борби (снимки)

Въпреки дъжда в Девня се насладиха на демонстрации и гладиаторски борби (снимки)

“Марцианопол – животът в Древния град” ще оживее за един цял ден в неделя, 13 юни. Началото на втория ден от фестивала, чийто домакин е Община Девня, ще бъде поставено от 10 часа с традиционното шествие на всички участници, съобщават от общинскатa пресслужба в града за Moreto.net.

Групите от България и Румъния ще извървят пеш разстоянието от сградата на Общината до Античния амфитеатър.

Въпреки дъждовното време днес публиката на “Марцианопол – животът в Древния град” успя да се наслади на импровизирани демонстрации и гладиаторски борби и да се докосне отблизо до участниците и тяхното снаряжение. Малки и големи гости от различни градове се пренесоха в атмосферата на античността.

Запознаха се с облеклата на тогавашните воини, както и с част от обичаите и традициите от онова време. Малчуганите в публиката бяха особено впечатлени от конните демонстрации.

Днес от 20.00 часа ще бъде спазена традицията от предишните издания и всички участници ще преминат във факелно шествие от pарк “Разсадника” до основната сграда на СУ “Васил Левски” в Девня.

Основната програма на фестивала продължава в неделя, 13 юни. Колоритните участници от България и Румъния ще пресъздадат живота в античния град: гладиаторски битки на Арената, демонстрация на римски военни строеве и оръжия, римска кухня и ритуали, занаятчийски и робски пазари.

Сред тях са: Сдружение „PAX ROMANA“, „АНТИЧНА ТРАКИЯ“ – гр. Ямбол, Asociatia CULTURALA TOMIS – гр. Констанца, Сдружение „АВИТОХОЛ“ – гр. Варна, Сдружение „СИТАЛК“ – гр. Пловдив, Клуб „ВЕЛИЧИЕ“ – Исторически парк, „LUDUS TRAEX“ – гр. София. В представянията ще се включат Петър Петров-Петрони – гр. Варна и Емил Маринов – гр. Шумен.

Специалният гост на „Марцианопол – животът в Древния град“ Шеф Филип Спасов, известен с участието си в телевизионния формат “Хел’с Китчън”, ще приготви две ястия по рецепти, съхранени от стотици години.

Повече информация, снимки, видеа и кратки представяния на участниците може да намерите на страницата на фестивала във Фейсбук: https://www.facebook.com/ancientmarcianopol/

Подобни новини

Вашият коментар