Израел с нов премиер. Нафтали Бенет слага край на ерата “Нетаняху”

Израел с нов премиер. Нафтали Бенет слага край на ерата “Нетаняху”

“Това не е ден на траур. Има смяна на правителството при демокрация. Това е всичко. Ще направим всичко възможно, така че никой да не изпитва страх. И казвам на тези, които възнамеряват да празнуват тази вечер, не танцувайте с болката на другите. Ние не сме врагове; ние сме един народ”, заяви Бенет.

С обещание за промяна и за обединение на нацията новият премиер на Израел Нафтали Бенет положи клетва. Той заема мястото на Бенямин Нетаняху, който не беше отстъпвал поста през последните 12 години.

Най-дълго управлявалият премиер на Израел ще остане лидер на дясната партия “Ликуд” и ще ръководи опозицията. Хиляди излязоха по улиците в Израел, за да отбележат края на неговото управление.

Встъпването на Бенет в длъжност беше сценарий, който мнозина не можеха да си представят, след като само за две години жителите на Израел трябваше да отидат до урните цели 5 пъти.

След като късно снощи парламентът с 60 срещу 59 гласа одобри нов кабинет – в който за пръв път има и арабска партия, днес новият премиер официално положи клетва. Националистът Бенет ще бъде министър-председател до септември 2023 г., като част от споразумението за споделяне на властта.

След 12 години начело на Израел – досегашният премиер Бенямин Нетаняху стисна ръката наследника си, но каза, че ще се върне във властта. Но докато и ако това стане, той смени креслото на най-дълго управлявалия лидер с депутатската банка като представител на опозицията.

49-годишният Бенет е син на американски еврейски имигранти от Калифорния. Работил е в Съединените щати, преди да се върне в Израел. Той обеща твърд отговор на палестинското движение “Хамас”, ако отново нападне Израел.

Декларира още, че няма да позволи на Иран да придобие ядрено оръжие и се противопостави на възобновяване на ядрената сделка на Техеран със Съединените щати от 2015 година.

Подобни новини

Вашият коментар