Премиерът: Директорката на Агенцията по вписванията Габриела Козарева ще бъде сменена

Премиерът: Директорката на Агенцията по вписванията Габриела Козарева ще бъде сменена

Настоящият изпълнителен директор на Агенцията по вписванията ще бъде сменен, каза пред журналисти премиерът Стефан Янев. Директор на агенцията сега е Габриела Козарева и тя ще бъде сменена с предложение на министъра на правосъдието.

“Очевидно, че настоящият директор на Агенцията по вписванията не иска да работи по прозрачен начин и по начин, който е в интерес на хората. Някакви други мотивации вероятно има в нейната работа, така че министърът на правосъдието ще предложи вариант как да се върви в тази посока”, обясни Янев.

Миналата седмица Стоилов назначи проверка на агенцията и директорката заради “сигнали за неправомерно въздействие от страна на ръководни кадри върху длъжностни лица по регистрация”.

Това съобщиха от ведомството, след като малко по-рано здравният министър Стойчо Кацаров призова колегата си “да се провери законосъобразността на действията на директора на Агенцията по вписванията и ако установи, както твърдя, че тя е надскочила правомощията си и е нарушила закона, да я освободи от заеманата длъжност”.

Поводът е отказът от агенцията за вписване на новите ръководства на болниците “Лозенец” и “Александровска”. Отказът за “Лозенец” е заради съдебно определение, след като досегашният директор на лечебното заведение Любомир Спасов обжалва уволнението си. А невписването на назначения от Кацаров нов Съвет на директорите на “Александровска” от агенцията обясниха с разминаване в текстове от представането от здравното министерство документация.

По-късно пред медии Кацаров на няколко пъти подчерта, че Агенцията по вписванията има задължения единствено да впише смяната, ако са предоставени всички изисквани по закон документи, а не да тълкува или да се изказва по същество. Той коментира и случая с “Лозенец”.

“Агенцията е изчакала да стартира процедурата по вписване до минутата – тъй като там се регистрира и по минута – до минутата, в която е подадено възражение. В продължение на два дни тя е чакала да се пусне възражението, за да откаже”, каза министърът и заключи, че “тази работа е нагласена”.

През 2018 г. Козарва, която е истински “ветеран” по брой министри на правосъдието, които е “надживяла” на поста, отново влезе в медийния фокус, след като се разбра, че си е раздала годишни бонуси. Това стана след срива на Търговския регистър, който затрудни гражданите, стопанския оборот и остави доста съмнения дали не е поръчково инсцениран.

Козарева е много красива жена, двойничка на топ актрисата от Турция Мине Тугай, но явно работата й не допада на служебното правителство, което ще й търси заместник.

В разгара на кризата с Търговския регистър правосъдният министър тогава Цецка Цачева сложи начело на управляващата го Агенция по вписванията Габриела Козарева. 40-годишната юристка от половин година е шеф на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия. Преди това беше зам.-министър на спорта – предложена от “Атака”, а още по-рано – шеф на имотите в спортното министерство. Когато министърът на икономиката Емил Караниколов сложи Козарева начело на малките и средните предприятия, не бяха огласени мотиви защо се маха дотогавашната шефка, нито защо се слага новата.

Козарева е била и консултант в частния бизнес – в “Юрекс”, в “Евролекс”, а от 2011 до 2015 г. е директор на “Правни и корпоративни въпроси” в “Нафтена Индустрия Сърбия Петрол” ЕООД, дъщерно дружество на “ГазпромНефт” АД. В началото на кариерата си е съдебен помощник във Върховния административен съд – апетитна длъжност за младите юристи. Завършила е класическата гимназия и право в СУ. От Министерството на правосъдието я представят като експерт с над 10-годишен управленски, административен и професионален опит в сферата на бизнеса и търговското право.

“Мисля, че съм разгледала ситуацията от всички възможни ъгли”, казва Козарева в интервю, когато оглавява агенцията за малките и средните предприятия. Тогава е представена и като завършила дистанционен курс в Кеймбридж по английско и европейско право.

Имотната декларация на Козарева, подадена при встъпването й в агенцията за малките и средните предприятия, показва, че през 2013 г. е получила апартамент от 146 кв. м. и два гаража в София срещу замяна на друг имот. По-късно продава гаражите. Същата година тя купува и трети гараж, пак в район “Лозенец”, за който плаща 23 470 лв. от заеми. Следващата година си купува друг апартамент от 144 кв. м в “Лозенец”. Цената му е 234 700 лв., а средствата – пак от заеми.

Козарева декларира две коли – BMW за 120 000 лв., купено през 2012 г. със заеми, и “Пежо” за 15 000 лв., придобито през 2009 г. от заплата. Единственият заем, деклариран от Козарева, е ипотека за 89 500 лв. Има и два влога – от 10 000 лв. и от 5000 евро.

Подобни новини

Вашият коментар