Путин махна Медведев от листите за изборите

Путин махна Медведев от листите за изборите

Бившият руски президент и премиер Дмитрий Медведев е изваден от листите на ръководената от него партия “Единна Русия” за изборите през септември. Досега той винаги е бил водач, като за “отлюспването си” е научил едва в навечерието на конгреса на управляващата партия, който се състоя в събота.

Федералният списък за Държавната дума

сега се оглавява

от 5-има души

Двама от тях са най-рейтинговите министри – на отбраната Сергей Шойгу, и на външните работи – Сергей Лавров. И двамата са хора, на които президентът Владимир Путин има пълно доверие.

Останалите не са толкова опитни политици. Изненадата е Денис Проценко – главен лекар на болницата за COVID-19 в московското предградие Комунарка, който преди 4 дни каза в интервю, че няма никакво намерение да се кандидатира. След телефонен разговор с Путин обаче променил решението си. Останалите на предни позиции са две дами – детският омбудсман Ана Кузнецова и шефката на фонда “Талант и успех” Елена Шмельова, съобщива Би Би Си. Според британската медия първата петица е била предложена лично от президента, а не от председателя на “Единна Русия” Дмитрий Медведев, какъвто е редът. Медведев обаче заявил, че липсата му в списъка е решение, което двамата с Путин взели заедно.

В началото на юни изданието РБК написа, че в Кремъл е бил обсъждан списък на “Единна Русия” без нейния председател. Обяснението било, че той няма да донесе по-добър рейтинг на партията, защото при анкета през май доверие в него изразили едва 23,3% от руснаците. В момента и рейтингът на “Единна Русия” е най-ниският преди избори в цялата електорална история.

Решението за първата петица

било взето в

пълна секретност

и 99% от партийните членове научили имената едва при пристигането си на конгреса, заявили пред Би Би Си два анонимни източника. Самият Медведев научил също в последния момент и се виждало с просто око, че е в ужасно настроение.

Според мнозина с този ход на Путин Медведев е лишен от последния си инструмент на влияние и окончателно става не реален, а формален лидер на управляващата партия. Въпреки всичко според запознати той оставал в близкото обкръжение на Путин, най-вече заради доброволния си отказ от втори президентски мандат в негова полза през 2011 г.

Подобни новини

Вашият коментар